TES-İŞ sendikası üyesiyim, servis hizmetinden nasıl yararlanabilirim?
Resul KARDAK (İşçi, Ankara): Tahsin Bey, ben, DSİ'de çalışıyorum. TES-İŞ sendikası üyesiyim. Ankara'nın Elmadağ ilçesinde oturmaktayım. Benimle birlikte 12 personel daha var. Son çıkan Yerel Yönetimler Yasası'yla oturduğumuz ilçe, Büyükşehir mücavir alanı içine dâhil oldu. Biz de burada oturan personel olarak servis hakkından yararlanmak istediğimizi dilekçeyle bildirdik. Bunu birkaç defa yapmak üzere talepte bulunduk. Ama işveren her seferinde talebimizi geri çevirdi. Sizden ricamız şu ki, bizim böyle bir hakkımızın olup olmadığıdır. Çünkü hem sendika "TES-İŞ 1 Nolu Şube" buna cevap veremiyor, hem de DSİ Mk. İkm. Daire Bşk.lığı böyle bir hakkın sözleşmede açık olmadığı gibi bir sonuç çıkarıyor. İlgilenirseniz memnun oluruz.
*Okuyucumuz, bir Devlet Su İşleri işçisi olduğuna ve bu işyerinde TES-İŞ Sendikası'nın bu işyerinde kamu işvereniyle veya bu işverenin bağlı bulunduğu Kamu İşveren Sendikası'yla bağıtladığı toplu iş sözleşmesi bulunduğuna göre, bu sözleşmenin işçilere servis yardımı yapılmasına ilişkin hükmüne bakmak gerekmektedir. Ancak okuyucumuz, bu hükmü toplu iş sözleşmesinden alarak, gönderdiği e-maile eklemediği gibi, işverenlikçe verilen olumsuz cevapların içeriğini de bildirmemiştir. Ben de bu esaslardan bilgi sahibi olmadığım için, okuyucumuzun sorusunu net olarak cevaplamak imkânına kavuşamıyorum.
Ancak umuyorum ki, TES-İŞ Sendikası yetkilileri ve ilgili işverenlik yetkilileri, bu yazımı okuduktan sonra, bana gerekli açıklamaları delilleriyle birlikte, e-mail adreslerime veya Gazetemize gönderirler ve ben de okuyucumun sorusunu anlayabileceği şekilde açıklama imkânına ulaşırım.
Bütün bu açıklamalarıma rağmen, su hususları da belirtmeliyim: Eğer toplu iş sözleşmesinde işyerinde çalışılan birim, işçi sayısı ve niteliği, güzergâh vb sınırlamalar yoksa (ki bu hükümler, kanımca Anayasa ve İş Yasası uyarınca eşitlik ilkesine aykırı olmamalıdır), okuyucum ve 12 arkadaşı servis hizmetinden yararlandırılmalıdırlar. Ayrıca okuyucumuz ve arkadaşları tarafından, işverenliğin verdiği olumsuz cevap yazısının bir örneği ile toplu iş sözleşmesinin ilgili hükmünün bir sureti eklenerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Ankara Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verilecek olursa, muhtemelen başvuru konusu hakkında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı görev alanında görevli bir İş Müfettişi tarafından inceleme yapılacak ve düzenlenecek rapor doğrultusunda, yasal anlamda uygulamaya esas görüş, işçilere ve işverene bildirilecektir. Okuyucumuzun ve arkadaşlarının bu yola başvurabileceklerini de belirtmeliyim.
Askerliğimi ödersem, emeklilik tarihimi öne çekebilir miyim?
Erhan AYRAN (Teknisyen, Tekirdağ): Ben, 18.11.1962 doğumluyum. 1982'de askere gittim, 20 ay askerlik yaptım. 26.11.1984'te işe girdim, hala çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim ve askerliğimi ödersem emeklilik tarihini öne çekebilir miyim?
*Okuyucunuz, 20 aylık askerliğini sigortalılığı öncesinde yaptığından eksiksiz 1 yıl 8 ay olarak öderse, emeklilik tarihini 1 yıl 8 ay öne çekebilir. Bu durumda sigortalılık başlangıcı, 26.03.1983 tarihi olacaktır. Buna göre, 25 yıllık sigortalılık süresini (26.03.2008), 47 yaşını (18.11.2009) ve en az 5150 prim ödeme gününü doldurması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yaşlılık aylığını talep edebilecektir. Okuyucumuzun prim ödeme gün sayısı yönünden problemi olmayacağından, 47 yaşını dolduracağı 18.11.2009 tarihinde SGK'dan yaşlılık aylığını talep etmesi mümkün olacaktır. Ancak askerlik borçlanmasını hemen tam olarak yapıp ödemesi yararlıdır.
(Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi | 19.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.