Soru: Sadettin Bey ben 29.09.1971 doğumluyum. Küçük yaşta Almanya'ya gittim ve Almanya'da işe Ağustos 1986'da başladım.
Uzun süre çalışmıştım. Almanya'daki çalışma başlangıcım Türkiye'de de başlangıç tarihi olarak kabul edilir mi? Bu şartlarla Türkiye'de emekli olmak için kaç yaşımı ve ne kadar prim günümü doldurmam gerekir? Ayrıca Türkiye'de emekli olup da Almanya'da yaşamaya devam edersem, Almanya'da kısa süreli işlerde çalışırsam Türkiye'deki emekli maaşım kesilebilir mi? Ve son olarak Almanya'da sağlık yardımını eşimin üzerinden almaya devam edebilir miyim? Okay Kır
Cevap: Değerli okurum, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın merak ettiği hemen her konuyu sormuşsunuz. Ben de sizin sorunuzdan hareketle herkes için konuyu bir kere daha ele almış olayım.
1- Yurtdışı başlangıcın Türkiye'de geçerliliği: Eğer Almanya'daki çalışmalarınız ile Türkiye'deki çalışmalarınızı birleştirecekseniz (ikili sözleşme gereği) evet, Almanya'daki başlangıcınız Türkiye'deki SSK başlangıcı gibi kabul edilecektir. Bu durumda size tam emekli aylığı yerine kısmi aylık (sözleşme aylığı) bağlanacaktır. Yine bu kapsamda emekli olmanız durumunda, hem emekli aylığı alıp hem de Almanya'da belirlenen ücret limitine kadar (yaklaşık 400 euro) çalışabilirsiniz.
2- Yurtdışı hizmet borçlanmasıyla emeklilik: Almanya'daki primlerinizi Türkiye ile birleştirmeden veya Türkiye'ye taşımadan, yurtdışı hizmet borçlanmasıyla emekli olmak isterseniz, bu kez yurtdışı başlangıcınız Türkiye'de geçerli sayılmaz. Yurtdışı borçlanmasında, ne kadar fazla gün borçlanırsanız, başlangıcınız o kadar geriye gider. Eğer Türkiye'de hiçbir çalışmanız yoksa, borçlanmayı SSK statüsünde değil, Bağ-Kur statüsünde yapabilirsiniz. Bu kapsamda ne kadar çok prim öderseniz o kadar erken emekli olursunuz.
3- Yurtdışı borçlanma sonrası çalışma: Yurtdışı hizmet borçlanması ile emekli olduktan sonra Almanya'da herhangi bir şekilde çalışmanız veya ikamete dayalı gelir-aylık almanız halinde Türkiye'deki aylığınız kesilir. Yani aylık 400 euronun altındaki işlerde de çalışsanız aylığınız kesilir.
4- Emeklilik sonrası sağlık yardımları: İster Almanya primlerinizi Türkiye'yle birleştirerek isterseniz yurtdışı borçlanmasıyla emekli olun, emeklilik sonrasında eşiniz üzerinden hak sahibi olarak sağlık yardımlarını alabilirsiniz.
Annem doğum borçlanmasıyla hemen emekli olabilir mi?
Soru: Sadettin Bey, annemle ilgili bir soru sormak istiyorum. Annem 1958 doğumlu, şu ana kadar 3600 gün pirim ödedi. 3600 günden emeklilik şartını 2010 yılında yerine getirdiği için emeklilik yaşı 56 oluyor. Sigorta başlangıç tarihi 1981 olup ilk çocuğu 1979 doğumludur. Borçlanma yaparak emekli olabilir mi? Serhat Avutmuşlu
Cevap: Değerli okurum, anneniz doğum borçlanması yapsa dahi, 50 yaş, 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık süresi şartlarının tamamını 23 Mayıs 2008 tarihinden sonra tamamladığı için yine 56 yaşında emekli olacak. Yani doğum borçlanmasıyla 3600 günü tamamlama tarihi 2010'dan 2008'e gitmiyor. Dolayısıyla borçlanma yapması emeklilik tarihini değiştirmez.
Annem borçlanma yapabilir mi?
Soru: Annem 2006 Eylül ayında sigortalı oldu. Daha önce sigortası yoktu. 2 çocuğunu 1994-1996 yıllarında dünyaya getirdi. Bu doğumlardan önce sigortası yoktu. Annem doğum borçlanması yaparak daha erken emekli olabilir mi? Ömer Topuz
Cevap: Değerli okurum, anneniz iki doğum için toplam 4 yıla kadar borçlanma yapabilir. Bu durumda sigorta başlangıcı da 2006'dan 2002'ye gider. Ancak borçlanmayla prim günü artmış olsa da emeklilik yaşı değişmez. Anneniz her halükarda 7000 prim günü ve 58 yaş şartlarını doldurarak emekli olabilecek. Daha erken ekmekli olmak için değil fakat prim gününü artırmak için borçlanma yapabilir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.09.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.