BASINDAN YAZILAR
Ramazan erzakının vergisi var! / Resul Kurt - MuhasebeTR

Ramazan erzakının vergisi var! / Resul Kurt

Okurlarımızın yazının başlığına bakınca “olur mu böyle şey” dediklerini duyar gibiyim.
Ister inanın, ister inanmayın. Personeline ramazan ayında veya başka bir dönemde erzak yardımı yapan şirketin bir de vergi ödemesi gerekiyor.

Personele yapılan ücret ödemelerinde;

• Gelir vergisi stopajı,

• Damga vergisi stopajı ve

• SGK (sosyal güvenlik) primi

şeklinde üç çeşit mali mükellefiyet vardır.

Personele ayın şeklinde (yakacak, mobilya, erzak vb.) verilen yardımlar gelir vergisi stopajına tabidir.

Ayın şeklinde yapılan ücret niteliğindeki yardımlara ilişkin olarak yüklenilen KDV’ler indirilmez. Ayni yardımın KDV dahil maliyeti brüte götürülmek suretiyle sadece gelir vergisi stopajı hesaplanmalıdır.

Erzak veya benzeri ayni (eşya olarak yapılan) yardımlar, piyasadan satın alınan fatura değerine göre veya fatura değeri belirlenemiyorsa verildiği gün ve yerdeki ortalama perakende fiyatlara göre değerle≠necektir. Bir malın perakende fiyatı, o malın piyasa fiyatını, yani tüketiciye satış fiyatıdır.

İşveren, ücretliye verdiği malın perakende satışını yapmakta ise, değerleme kendi perakende satış fiyatının ortalaması ile yapılabilir. Ücretliye verilen ayni değer, dışarıdan satın alınmış ve satın alınan miktar, normal bir tüketicinin ortalama ihtiyacını aşmıyorsa, diğer bir deyimle perakende satış fiyatı ile alınmışsa, alış fiyatı ile değerlendirilebilir. Büyük bir parti halinde satın alma varsa satın alma fiyatının o yerdeki perakende satış fiyatı ortalamasına tekabül etmez. Ortalama perakende fiyatın ayrı≠ca tespiti ve değerlemenin ona göre yapılması gereklidir. Bu durumlarda, alış fiyatı ile değerleme fiyatı (perakende satış fiyatı) arasındaki farkın, gelir hesaplarına alacak yazılması gerekir.

İşveren, kendi ürettiği malları veya hizmetleri personele ücret olarak verirse, bu mal veya hizmetin emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanır. KDV dahil emsal bedel brüte götürülerek stopaj yapılacak.

***

SGK primi hesaplanmayacak

Sigortalılara ayni olarak (örneğin yağ, un, ayakkabı, elbise gibi mal olarak) yapılan yardımlar, tutarları üzerinde durulmaksızın sigorta primine esas kazançlara dahil edilmeyecektir. Ancak, ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 19.08.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM