BASINDAN YAZILAR
Uyuyan bekçi tazminatsız atılır / Resul Kurt - MuhasebeTR

Uyuyan bekçi tazminatsız atılır / Resul Kurt

Okurumuz Gülnaz U. “Fabrika’da gece mesaisinde uyuyan, işini gereği gibi yapmadığı için 30 günlük maaşından azda olsa maddi zarara neden olan gece bekçisinin iş akdini 25. maddeye göre fesh edebilir miyiz?” diye soruyor.

Güvenlik görevlisi gibi işyeri için hayati önemi haiz bir görevde bulunan kişinin gece nöbetinde iken uyuması gece uyuması doğruluk ve bağlılığa uymayan bir davranıştır. Dolayısıyla işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması gerekmez.

Gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması İş Kanunu’nun 25/II-e maddesi uyarınca işverene hizmet akdini derhal fesih yetkisi verir.

Gece bekçisi olarak çalışan ve görev sırasında uyurken yakalanan işçinin iş akti işverence derhal feshedilebilir. Bu durumda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmez.

Ancak, gece bekçisi olarak çalışan işçinin görev esnasında uyumuş olması durumunda iş sözleşmesini fesih yetkisi, işverenin olayı öğrendiği günden başlayarak altı iş günü içinde kullanılmalıdır.

Ev hanımları sağlık primi ödeyecek mi?

Okurumuz Erdal Demirci, genel sağlık sigortası ile ilgili olarak diyor ki; “farklı şeyler okudum ve kafam karıştı. Ben Bağ-Kur’luyum ve eşim

çalışmıyor. Eşimin genel sağlık sigortası yaptırması zorunlu mudur? Yoksa sağlık yardımını benden alabilir mi?”
4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı iştirakçisi) sigortalıları veya isteğe bağlı prim ödeyenler, sigortalı olarak tescil edildikleri tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılır ve ayrıca bir bildirime gerek olmaksızın tescil edilmiş sayılacaktır. Yani, Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzdan ve Bağ-Kur primlerinizi öderken genel sağlık sigortasını da ödediğinizden ayrıca bir bildirim gerek yoktur.

Genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşi,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,

c) Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,

Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Bağ-Kur sağlık yardımından yararlandığınız sürece ev hanımı eşiniz sağlık yardımlarını sizin üzerinizden sağlayabilecek olup ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemesine gerek yoktur.

(Kaynak: Star Gazetesi | 05.08.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM