Yüzde 50'leri aştığı belirtilen kayıtdışı istihdam sorunu, jandarma ve polis kayıtlarıyla çözülecek. İstihdam paketi çalışmaları kapsamında, kayıtdışı çalışanların tespiti için jandarma ve polisin kayıtlarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarının karşılaştırılması öngörülüyor. Pakette, halen 49 ilde uygulanan istihdam teşvikinin Türkiye geneline yayılması ve zorunlu istihdamda düzenleme yapılması da planlanıyor. Buna göre zorunlu istihdam uygulaması bankacılık ve eğitim gibi bazı sektörlerde uygulanmayacak. İşyerleri için getirilen kreş ve doktor zorunluluğu ise organize sanayi bölgelerinin (OSB) içerisine yaptırılacak ortak kullanım alanlarıyla aşılacak.
Teşvik Türkiye geneline yayılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonunda bir süredir yürütülen istihdam paketi çalışmalarında belli bir noktaya gelindi. Edinilen bilgiye göre paket kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu için işverenlerden alınan yüzde 2'lik primin yüzde 1'e düşürülmesi öngörülüyor. Diğer yüzde 1'lik dilimin ise oluşturulması öngörülen kıdem tazminatı fonu için kaynak olup olmayacağı üzerinde duruluyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken ve 22 milyar YTL seviyesine ulaşan kaynağın bir kısmıyla da aktif işgücü programlarına kaynak aktarılması hedefleniyor.
İstihdam paketi kapsamında, halen 49 ilde sürdürülen istihdam teşviki uygulamasının Türkiye geneline yayılması da planlanıyor. Bu konuda henüz son kararın alınmadığı belirtilirken teşvik uygulanan illerde istihdamda yüzde 20'lik artışın olduğu, ancak söz konusu illerin ekonomideki payı çok küçük olduğu için bu durumun hissedilmediği vurgulanıyor. Teşvik uygulaması yeni yatırımlara verileceği için de ciddi bir vergi ve prim kaybı olması öngörülmüyor.
Zorunlu istihdama rötuş
Pakette işverenlerin değiştirilmesini talep ettiği zorunlu istihdam uygulaması da yeniden düzenleniyor. Buna göre bankacılık ve eğitim sektörü gibi kimi işkollarında "hükümlü" çalıştırılması düzenlemesinin kaldırılması düşünülüyor. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, bankalarda eski hükümlü olarak hırsızların çalışmasının mümkün olduğuna dikkat çekerken bu nedenle bazı işkollarında zorunlu istihdama dönük muafiyetlerin söz konusu olabileceğini belirtiyor. Özürlü istihdamında ise esnek bazı uygulamaların gündeme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda, bazı işkollarında özürlüler işe gitmeden primleri yatacak ve maaşları ödenecek. Çalışan sayısı 50'yi geçen işyerlerinde, doktor ve kreş bulundurma zorunluluğunun da Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) aracılığıyla aşılması amaçlanıyor. Buna göre OSB'lere kurulacak ortak kreşler ve çalıştırılacak ortak doktorlardan tüm işletmeler yararlanabilecek.
Çapraz kontrol yapılacak
Paket çalışmaları kapsamında, kayıtdışının önlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla emniyet ve jandarma kayıtlarının çapraz kontrolü de gündeme geldi. Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili de
jandarma ve emniyetin elinde tüm çalışanların kayıtlarının olduğuna dikkat çekerek "Ancak koordinasyonsuzluk nedeniyle bu kayıtlar bugüne kadar hiç karşılaştırılmamış. Bakanlık bu kayıtları kendi kayıtlarıyla kontrol edebilirse, kayıtdışılıkta önemli bir mesafe alınır. Bunun için yasal bir düzenlemeye de ihtiyaç yok" dedi.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 17.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.