Tam Gün Yasasında hekimler için getirilen ve sağlık sektöründe tartışmalara yol açan “Zorunlu Meslek Sigortası” bugün yürürlüğe giriyor. Bu konuda 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı san’atlarının tarzı icrasına dair Kanunun EK 12. Maddesinde şöyle denilmektedir: “Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorundadırlar.”
30.01.2010 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve 5947 sayılı Tamgün Çalışması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. maddesinde tanımlanmış olan bu kanunun, yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.
Buna bağlı olarak 21.07.2010 tarihli Resmî Gazete‘de; “Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair” bir tebliğ yayımlanmıştır.
Tebliğ; doğrudan sağlık hizmeti sunan, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık birimlerinde çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile ilgili kurum ve kuruluşları kapsamaktadır ve 30.07.2010 tarihinde (bugün) yürürlüğe girecektir.
Bu sebeple köşemizi bugün bu konuya ayırıyoruz. Yazının hazırlanmasında emeği geçen Sosyal Güvenlik Uzmanı Vedat İlki beye teşekkür ediyoruz.
Kamu kurumlarında görev yapanların zorunlu mesleki sigorta esasları:
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, yaptıracakları sigorta sözleşmesinin primlerini sigortacıya veya sigorta acentesine ödedikten sonra, ödedikleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçesinden geri alır. Geri ödemeler, sigortaya ilişkin poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ibrazı üzerine ilgili kurum tarafından en geç otuz gün içinde yapılır.
Özel sağlık kurumlarında görev yapanların zorunlu mesleki sigorta esasları:
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan sigortalılar için yapılacak sigorta sözleşmesinin primleri, kurum ve kuruluşları tarafından sigortacıya veya sigorta acentesine ödenir. Ödenen primin yarısı sigortalıya yansıtılır.
Mesleklerini serbest icra edenlerin zorunlu mesleki sigorta esasları:
Mesleklerini serbest olarak icra eden tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile sözleşmeli aile hekimlerinin sigorta primlerinin tamamı kendileri tarafından ödenir.
Kamu kurumlarında görev yapanların zorunlu mesleki sigortasının sona ermesi hakkında uygulama:
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların, herhangi bir nedenle sigorta sözleşmesinin sona ermesi durumunda, sona erme tarihinden sonraki günlere ait iade edilen primin kurum katkısına karşılık gelen kısmı otuz gün içinde sigorta ettiren tarafından ilgili kamu kurum veya kuruluşuna ödenir.
Kamu kurum ve kuruluşunda çalışan sigorta ettirenin, kurum katkı yükümlüsünü değiştirecek şekilde iş değişikliği yapması durumunda, sigorta sözleşmesi sona erdirilmemişse, değişiklik tarihinden sonraki günlere ait primdeki kurum katkısı otuz gün içinde sigorta ettiren tarafından ilgili kuruma geri ödenir.
Özel sağlık kurumlarında görev yapanların zorunlu mesleki sigortasının sona ermesi hakkında uygulama:
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların, herhangi bir nedenle sigorta sözleşmesinin sona ermesi durumunda, sona erme tarihinden sonraki günlere ait iade edilen primin sigortalının katkısına karşılık gelen kısmı otuz gün içinde sigorta ettiren tarafından sigortalıya ödenir.
Zorunlu sigortaları yaptırmayanlara uygulanacak idari para cezası:
Zorunlu sigortaları yaptırmayanlara, mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 30.07.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.