BASINDAN YAZILAR
Memurlar mesai saatleri dışında serbest çalışabilir mi? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Memurlar mesai saatleri dışında serbest çalışabilir mi? / Ali Şerbetçi

Üniversitede memur kadrosunda çalışıyorum. Memurların mesleği ile ilgili alanlarda mesai saatleri dışında serbet çalışabilmesi mümkün? A.Y.
Devlet memurlarının hangi faaliyetlerde bulanacağı, hangi faaliyetleri yapamayacağı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmiş bulunmakta. Söz konusu kanunun "Ticaret ve diğer kazaç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28'inci maddesini incelediğimizde, memurların Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacağı, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacağı, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacakları (görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç) düzenlenmiş bulunmakta. Bununla birlikte memurların, üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevlerde bulunması her zaman mümkün. Bu konularda ise bir yasak yok. Özel kanunlarında konuya ilişkin olarak istisnai düzenleme yapılmayanların, meslek ve sanatlarını mesai saatlerı dışında serbest olarak icra edebilmeleri mümkün değil.

FAZLA ÇALIŞMA PARASINI ALAMAYANLAR NE YAPMALI?
Tekstil fabrikasında çalışıyorum. İdari kadroda görünüyorum. Fazla mesainin parasını ödemiyorlar. Yasal mı? 5...243100 nolu SMS
İş Kanunu'na göre, işçi haftada 45 saatten fazla çalışıyorsa, yapılan her saat mesai için yüzde 50 zamlı ücret ödemek zorundadır. İşçi isterse bunun yerine serbest zaman kullanabilir. İşverenin de fazla mesailerin ücretini ödemesi ya da istemeniz halinde serbest zaman kullandırması zorunludur.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Eşimin işe ilk giriş tarihi 01.05.1990, ödenen toplam prim gün sayısı 3470, doğum tarihi 28.01.1973. Şu anda çalışmıyor ve sağlık hizmetini üzerimden alıyor. Kalan prim gün sayısı 1905 ve 46 yaş şartlarını yerine getirdikten sonra emekliliği hak edeceğini hesapladım. Kalan 1905 günü isteğe bağlı Bağ- Kur olarak ödemek istersek; 1- Emekli maaşında azalma olur mu? 2- Ödeyeceğimiz aylık ücret ne kadardır? İsteğe bağlı Bağ-Kur'da basamak var mı? 3- Bizim 1 çocuğumuz var. Doğum borçlanması yapmak mümkün mü? Mümkünse ne kadar prim gününü bu şekilde ödeyebiliriz? E.YAMAN
Verdiğiniz bilgilere göre eşiniz SSK'dan 20 yıl, 46 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabidir. Hesaplamanız doğrudur. Şimdi sorularınıza cevap vereyim. 1- Bağ-Kur'a geçerek kalan eksik günleri isteğe bağlı öderseniz Bağ- Kur emeklilik şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda da maaşınızın değişeceği kadar emeklilik şartlarınız da değişir. Ancak isteğe bağlıya başlayıp 3.5 yılı tamamlamadan isteğe bağlıdan çıkarak kalan eksik günleri SSK'dan tamamlarsanız yine SSK emeklilik şartlarından eşiniz emekli olur. Örneğin; eksik olan 1905 günün 1200 gününü isteğe bağlı, kalan eksik 705 günü de SSK ödeyerek SSK emeklilik şartlarında kalabilirsiniz. 2) İsteğe bağlıda ödeyeceğiniz en az tutar 01.07.2010-31.12.2010 arası 243,36 TL'dir. Basamak kaldırılarak prime esas günlük kazanç sistemi getirilmiştir. 3) Eşiniz, çalışmaya başladıktan sonra doğum yapmışsa, doğumdan sonra 2 yıllık sürede adına bir prim yatmamışsa ve yine o dönemde çocuğunuz sağ ise 2 yıllık borçlanma yapabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 23.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM