BASINDAN YAZILAR
Engelli emekliliğinde asgari oran / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Engelli emekliliğinde asgari oran / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, ben 01.07.1962 doğumluyum. 01.10.1985 tarihinde işe girerek ilk defa SSK'lı oldum.

Bu şekilde yaklaşık 600 gün prim ödendi. 01.01.1999 tarihinden itibaren isteğe bağlı SSK'lı olarak primlerimi ödüyorum. Şu an yaklaşık 4600 gün primim var. Ayrıca %32 özürlü raporum var. Bu durumda ne zaman ve ne şekilde emekli olabilirim? Özür durumumun bana bir faydası olur mu? Ethem Aynalı

Cevap: Değerli okurum, mevcut özür oranınız ile özürlü olarak erken emekli olmanız mümkün olmaz. Ancak bu oran %40'ın üzerinde olsaydı, 1991 yılından önce çalışmaya başladığınız ve 15 yıl-3600 gün şartını da yerine getirdiğiniz için hemen emekli olabilirdiniz. Özürlü emekliği ile erken emekli olabilmek için asgari özür oranı %40'tır. Bu oranın altındakiler özürlü sıfatıyla değil, normal emekli olurlar. Buna göre isteğe bağlı sigortaya devam ederseniz 9000 günü tamamlayarak emekli olursunuz. Ancak bundan sonra bir işyerinden sigortalı olur ve prim gününüzü 5300 güne tamamlarsanız, tamamladığınız tarihte emekli olursunuz.

Yetim aylığı aktarılır mı?

Soru: Sadettin Bey ben ve kardeşim vefat eden SSK'lı babamdan dolayı yetim aylığı alıyoruz. Bizden birisi evlendiği takdirde aylığımız kesilir mi ya da evlenen kişinin maaşının bir diğerine aktarılması gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Örneğin bana bağlanan %25 oranındaki yetim aylığı %50'ye çıkar mı? Sinem Taşkın

Cevap: Değerli okurum, sizden biriniz evlenirse almakta olduğu yetim aylığı kesilir. Ayrıca kardeşinizden kesilen aylığın size veya sizden kesilen aylığın kardeşinize aktarılması söz konusu olmaz. Bunun yanında sizin veya kız kardeşinizin evlenmesi durumunda, almakta olduğunuz aylıkların 2 yıllık tutarı peşin olarak evlenme (çeyiz) yardımı şeklinde ödenir.

Yaşımı büyütsem erken emekli olabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, ben emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresini (25 yıl) doldurdum. Şu an sadece yaşı bekliyorum ve yaklaşık 4 yılım var. Bu arada ben yaşımı büyütsem, erken emekli olabilir miyim? Emeklilikte yeni yaşım dikkate alınır mı? Metin Iraz

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik sistemimizde, sisteme giriş yaptıktan sonra yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. İlk defa çalışmaya başladığınızda nüfus kütüğündeki yaşınız neyse, emeklilikte o dikkate alınır. Yani yaşınızı büyütmeniz, sizi erken emekli etmez.

İbraname imzaladım, geçerli midir?

Soru: Sadettin Bey, beni ihbarsız işten çıkardılar ve ne ücretimi ne de kıdem/ihbar tazminatlarımı ödemediler. Üstelik bütün bu alacaklarımı aldığıma dair bir belge imzalattılar. Bu imzalatılan belge geçerli midir? Bana ne önerirsiniz? İsimsiz.

Cevap: Değerli okurum, sizin başınıza gelen durum maalesef çalışma hayatında çok kişinin başına geliyor. Kötü niyetli işverenler, işten çıkardıkları çalışanlarının yasal haklarını vermedikleri halde vermiş gibi belge imzalatıyorlar. İbraname olarak isimlendirilen belge, daha sonra mahkeme aşamasında çalışanlar aleyhine kullanılıyor. Ancak bu belgeler genel olarak acemice düzenlendiğinden, mahkeme safhasında pek dikkate alınmıyor. Şimdi size tavsiyem, öncelikle size en yakın Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikâyette bulunun. Müdürlük, şikâyetinizi incelemeye alacak ve işveren nezdinde haklarınızın takipçisi olacaktır. İdari aşamada sorun çözülmezse, Bölge Çalışma Müdürlüğü konuyu kendisi mahkemeye sevk edecektir. Çalışma müdürlüğüne vereceğiniz dilekçede, işveren tarafından ödenmeyen tüm ücret, yıllık izin, mesai gibi haklarınızı ayrı ayrı belirtin.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM