BASINDAN YAZILAR
85 lira ile 100 liralık yatırım olur mu? / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

85 lira ile 100 liralık yatırım olur mu? / İsmail Kökbulut

Evet olur. Hatta daha fazla da olabilir. Nasıl mı? 100 liranızı bireysel emeklilik sistemine yatırıp ücret matrahınızdan düşersiniz ve en az 15 TL'sini geri iade alırsınız.

Ama emeklilik şirketi hesabınızda 100 TL yatırıma yönlendirilir.

Her yılın ikinci altı aylık dönemi geldiğinde ücretli çalışanların vergisel şikâyetleri artmaya başlar. Sebebi de yıllık kümülatif gelirin artmasıyla birlikte vergilendikleri gelir diliminin ve vergi oranının yükselmesi. Yani kısaca ödedikleri verginin artması. Fakat daha az vergi ödemenin çok güzel bir yolu var. Yatırım yapmak. Nereye mi? Bireysel emeklilik sistemine.

Çünkü bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları vergi matrahından düşülebiliyor.

Bireysel emeklilik sistemi gün geçtikçe gelişiyor, genişliyor. Dar gelirlisinden yüksek gelirlisine birçok insan bireysel emeklilik sistemine giriyor. Sisteme yatırdığı parayla orantılı olarak da ikinci bir emeklilik imkânı sağlıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi(BES) esas itibarıyla katılımcılarına ikinci bir emeklilik imkânı sağlıyor. Emeklilik hakkı elde etmek için de temel olarak en az 10 yıl süreyle katılım payı ödemiş ve 56 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

BES'e sağlanan birçok vergi avantajı var. Bu avantajlardan belki de en önemlisi sisteme ödenen katılım paylarının vergi matrahından düşülebilmesi. Ücretli çalışanlar ödedikleri primleri ücret matrahından düşüp daha az vergi ödeme imkânına sahip. Daha az ödedikleri vergi kadar da maaşlarında artış oluyor. Bir başka deyişle bu tutar kadar devletten teşvik almış oluyorlar. İşverenler ise, çalışanları adına ödedikleri primleri kendi kazançlarından düşebiliyorlar.

Ücretliler açısından ödenen katkı paylarının vergi matrahından indirilebilmesi için ödenmiş olma şartı var. Ödeme yapılmadıkça indirim imkânı bulunmuyor. Ücretlilerin emeklilik şirketlerine ödedikleri katılım payları için ödeme belgelerini temin edip çalıştıkları birimin muhasebe servisine vermeleri yeterli.

Mesela aylık olarak 100 TL emeklilik şirketinize ödeme yapıyorsanız ve %15'lik vergi diliminde vergileniyorsanız, 100 TL'lik ödemeniz vergi matrahından düşülecek ve böylece aylık 15 TL daha az vergi ödeyeceksiniz. Böylece maaşınızda 15 TL artış olacak. Dolayısıyla ödediğiniz 100 TL için, aslında cebinizden 85 TL çıkmış olacak.

Yani 85 TL ile 100 TL'lik yatırım yapmış olacaksınız. Eğer vergi diliminiz daha yüksekse, daha fazla teşvik alıyorsunuz.

Tabii ödeme tutarınız arttıkça vergisel teşvik tutarınız da artacak. Mesela 200 TL ödüyorsanız 30 TL iade alabiliyorsunuz. Fakat bunun bir üst sınırı var. Matrahtan indirim konusu yapılabilecek katkı payı tutarı (aynı zamanda başka şahıs sigorta primi ödeniyorsa prim ve katkı payı tutarının toplamı),

1- Aylık olarak katkı payının ödendiği ayda elde edilen ücretin %10'unu,

2- Yıllık olarak, asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak (Gelir Vergisi Kanunu md-63/3)

Yani aylık brüt geliriniz örneğin 1.500 TL ise aylık en fazla 150 TL indirim hakkınız var.

Ücretli olarak vergi matrahınızın yüksekliğinden şikâyet ediyorsanız bireysel emeklilik sistemine üye olmak oldukça cazip gözüküyor. Vergisel avantajlarla birlikte, ödediğiniz katkı paylarının profesyonel yatırımcılar tarafından değerlendirildiği de dikkate alındığında bireysel emeklilik sisteminin her geçen gün genişlemesi normal gözüküyor.

Düzeltme

Geçen haftaki yazımızda yılın ikinci yarısındaki asgari ücret artışının asgari geçim indirimi tutarını ve dolayısıyla memur maaşlarını da oldukça cüz'i tutarda artıracağını yazmıştık. Hâlbuki asgari geçim indiriminin hesabında sadece yılın ilk yarısındaki asgari ücret dikkate alınıyor. Dolayısıyla ikinci yarıdaki ücret artışının asgari geçim indirimine bir etkisi yok. Nitekim bu

husus dikkatli okurlarımızın gözünden de kaçmadı. Kendilerine teşekkür ediyor ve yanlışlıktan dolayı affınıza sığınıyoruz.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM