BASINDAN YAZILAR
Key listeleri eksik ve yanlış, ödeme yapılmıyor / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Key listeleri eksik ve yanlış, ödeme yapılmıyor / Veysi Seviğ

Memurlar ve işçiler ile bunların emeklilerine konut edindirme yardımı yapılması hakkındaki' 3320 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde, söz konusu yasa kapsamında bu haktan yararlananlar adına 01.01.1987 ilâ 31.12.1995 tarihleri arasında Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi nezdinde açılan hesapta birikim sağlanmıştır.
Yasal düzenleme gereği olarak konut edindirme yardımı, kullanım alanı 75 metrekareyi geçmemek kaydıyla ancak 60 metrekarelik kısım için kullandırma şartına bağlanmıştır. Ancak bu proje uygulamada başarılı olmamış, bilahare konut edindirme yardımı uygulamasına son verilmiş, bu bağlamda söz konusu yasa hükümlerinden yararlanma hakkı sağlanmasına yönelik 588 sayılı ‘Konut Edindirme Yardım Hesaplarının Tasfiyesine Dair Kanun Hükmünde Kararname' yayımlanmış, daha sonra ‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair' 5664 sayılı yasa yürürlüğe konulmuştur.
‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun'un ikinci maddesinde yapılan tanımlamaya göre "01.01.1987 ile 31.12.1995 tarihleri arasında adlarına konut edindirme yardımı yatırılan ve yardım tutarları gerekli bildirimler yapılarak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal etmiş olan kişiler veya bunların kanuni mirasçıları ile 01.01.1987 ile 31.12.1995 tarihleri arasında adlarına düzenlenen bildirim formu, konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne devretmekle yükümlü kurum ve kuruluşlara verilmiş ve yardım tutarı tahsil edilmiş, ancak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal ettirilmemiş olan kişiler, Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından yardım tutarları kısmen bankaya aktarılmış olan işçi emeklileri de dahil olmak üzere bunların kanuni mirasçıları ‘hak sahibi' sayılmıştır.
‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılması Hakkındaki' yasanın 3'üncü maddesi ile ‘Hak sahiplerinin belirlenmesi' ile ilgili ilkeler saptanmış, sözü edilen yasanın 4'üncü maddesi ile de ‘hak sahiplerinin alacaklarının nemalandırılması ve ödeme' ile ilgili esaslar saptanmıştır.
Yasal düzenleme gereği hak sahiplerinin Resmi Gazete'de ilan edilmesi öngörülmüştür. Bu bağlamda yapılan ilan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacakların Hazine'ye irat kaydedilmesi hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca uygulamaya yönelik olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu bakanlıklar tarafından müşterek hazırlanacak bir yönetmeliğin yürürlüğe konulması öngörülmüştür.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın müştereken hazırlamış bulunduğu ‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik' 14 Ağustos 2007 günü ve 26613 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak 30.05.2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Sözü edilen yönetmeliğin 4'üncü maddesi uyarınca ‘konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne devretmekle yükümlü olup ilgili mevzuatı uyarınca hak sahibi listesini daha önce gönderen kurumlar dışındaki tüm kurumlar ve kuruluşlar;
* Konut edindirme yardımı Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeleri,
* Konut edindirme yardımı tutarı tahsil edilmiş, ancak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeleri,
* Yasaya ekli cetveldeki bildirim formatında hak sahiplerinin adı ve soyadı, TC kimlik numarası (TC kimlik numarası hanesi boş bırakılmaksızın), sicili (sicil hanesi boş bırakılmaksızın) (Devredilen) Emekli Sandığı'na tabi memur personel için ‘Emekli Sicil Numarası', SSK'ya tabi çalışan işçi personel için ‘Sicil Numarası' yasayla ve yasaların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda istihdam edilmekte olan diğer kamu görevlileri için ise ‘Kurum Sicil Numarası', yardım miktarına ve sürelerine ilişkin bilgiler ile kurum ve kuruluş ad ve unvanı kısaltma yapılmaksızın yazılacak olan bilgiler ile kayıtlı olduğu disket ya da yoğun disk (cd) ile üst yazı ekinde 30.11.2007 tarihine kadar ‘Konut Edindirme Yardımı Bölümü Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlü tutulmuşlardır. Bu bağlamda Bakanlar Kurulu'na, bu süreyi üç aya kadar uzatma yetkisi verilmiştir.
Ancak bu konuda oluşturulan listelerin doğru ve hak sahiplerinin tümünü kapsayacak şekilde olduğunu söyleme olanağı yoktur. Ayrıca bildirimler gecikmeli ve eksik olarak yapılmıştır.
Daha sonra ‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'le hatalı listelerin düzeltilebilmesi için 31.12.2010 tarihine kadar süre tanınmış olup bu süre içinde halen haklarını alamamış olan hak sahiplerinin belirlenmesi amaçlanmış, ancak bu düzeltmeler sırasında 30.06.2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamayacağı hususu hükme bağlanmıştır.
Halk arasında ve yetkililerce KEY ödemeleri olarak tanımlanan ve halen hak sahiplerinin yarısından fazlasına herhangi bir ödeme yapılmamış bulunan sistem içinde, son yapılan düzenleme ile KEY'lerini alamamış olanların hak aramaları da adeta kısıtlanmış bulunmaktadır.
Konut Edindirme Yardımlarının Hak Sahiplerine ödenmesine yönelik yapılan çalışmalar yetersiz olup son olarak yönetmelikle yapılan düzenleme ile başvuru yolları adeta kapatılmıştır.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 10.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM