BASINDAN YAZILAR
Prim ödemeden emeklilik için beklemek maaşınızda düşmeye sebep olabilir / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Prim ödemeden emeklilik için beklemek maaşınızda düşmeye sebep olabilir / Lütfi Köksal

Ayşe Ay
Ben 1971 doğumluyum. 1992 yılında sigortalı çalışmaya başladım, halen SSK’lı olarak devam etmekteyim. Sizden 3 konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum:
1 - Primim 15/10/2009 tarihinde doldu. Primim dolduğu halde SSK devam ederse ileride emekli maaaşımdan kesinti olacağını duydum.
2 - 15.03.2009 tarihinde şirket ortağı oldum. Bu durumda benim BAĞ-KUR’a mı geçmem gerekir, yoksa SSK’lı mı devam etmeliyim. (Kesintisiz olarak SSK halen devam ediyor).
3 -Son olarak kendi şirketimiz dosyasına SSK’mı aktarabilir miyim? Tabii ki hiç aralık vermeden, gün boşluğu olmadan.

CEVAP: Öncelikle şunu belirteyim. Verdiğiniz bilgilere göre; 20 yıl, 48 yaş ve 5525 günle emekli olabilirsiniz.
Sorularınıza gelince,
1 - Burada sizin söylemek istediğiniz, ileride prim ödemeden emeklilik için beklerim derseniz, prim ödenmeyen sürelerden dolayı maaşınızda küçük de olsa düşme olabilir. Burada emekli maaşınızı belirleyen unsurlardan biri de karma sistem dediğimiz teknik bir emekli maaşı hesaplanmasıdır. Sizin emekliliğinize uzun yıllar olduğundan, kazançlarınız şayet tavandan ödeniyorsa bundan sonra da tavana yakın prim ödemesi olması gerekir.Fakat bazı okurlarımız bu bekleme sürelerinde Kısmi süreli sigortalı çalıştıklarında asgari ücret dediğimiz tabandan sigorta primi ödediklerinden emekli maaşına esas kazançlarında düşme oluyor.Burada onları şu şekilde uyarıyoruz.Geçmişte uzun yıllar sigorta priminiz tavandan ödenmiş ise, kısmi süreli çalışmalarınızda günlük kazançlarınızı tabandan değil,tavandan ödetmeniz ileride alacağınız emekli maaşlarınızı düşürmez en azından yüksek miktardan emekli maaşı almanızı sağlar.
2 - Başka bir şirkette veya işyerinizde sigortanız kesintisiz devam ederse, 4/(b) kapsamına, yani BAĞ-KUR’a geçmenize gerek yoktur. Ancak sigortanız kesintiye uğrarsa, BAĞ-KUR’lu olmanız gerekir. Arada bir gün dahi sigorta boşluğu olmayacak. Şayet BAĞ-KUR’lu olursanız 7200 prim günü ile BAĞ-KUR şartlarına göre emekli olursunuz.
3 - 5510 sayılı yasaya göre Anonim Şirketinin Kurucu Ortakları ortak olduğu şirkette 4/(a) kapsamında sigortalı çalışabilirler. Fakat Anonim Şirketin Yönetim Kurulu üyesi olan ortakları, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, kanunun 4‘üncü maddisinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemezler.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Naciye Bayraktar / ORDU

1955 doğumluyum. 2002 yılında BAĞ-KUR’a girdim. 2006-2008 yılları arasında Tarım BAĞ-KUR’um bulunuyor. Daha sonra 2008’de SSK’ya geçtim. Halen çalışmaya devam ediyorum. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

CEVAP: 24.04.2002 tarihinde BAĞ-KUR’lu olarak çalışmaya başladığınız görülüyor. Şu ana kadar sigorta ile birlikte toplam 2788 gününüz var. Bu bilgilere göre 58 yaş ve 7000 gün ile Sigorta’dan NORMAL emekli olabilirsiniz. Veya 4 yıl 10 ay daha prim öderseniz; 25 yıl (24.04.2027 tarihinde doluyor) 58 yaş ve 4500 gün ile YAŞTAN emekli olabilirsiniz. BAĞ-KUR’a geçip, son 3.5 yılı BAĞ-KUR’a ödemek şartıyla 60 yaş ve 5400 ile BAĞ-KUR’dan Kısmi Emekli aylığı alabilirsiniz. Bunun için Bağ-Kur’a 7 yıl 4 ay daha prim ödeyeceksiniz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 05.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM