Toplumsal refahı artırmaya dönük politikaların tamamı sosyal politikanın konusunu oluşturuyor.
Sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, özürlü politikaları, işsizlik ve istihdam, eğitim, kadın ve aile politikaları bu alanın alt başlıklarından bazıları.
Gülay Göktürk üstadımın da ifade ettiği üzere, bizde hemen her seçim öncesinde, sosyal politikalar iş ve aş sloganına indirgenerek seçim propagandalarına konu edilir. İktidar partisi bu slogan üzerinden yıpratılmaya çalışılır. Zira slogan hem basittir hem de çok geniş mağdurlar kesimine ulaşır. Nitekim gelecek seçimde de durum bundan farklı olmayacak gibi. Ancak AK Partili hükümetlerce girilen gerek yerel gerekse genel seçim sonuçları, bu sloganların muhalefet lehine çok da maya tutmadığını gösteriyor. Çünkü son 7-8 yılda şu sosyal politikalarla geniş halk kesimlerine ulaşıldığı görülüyor:
· Yüzyılın reformuyla sosyal güvenlik kurumları tek çatıda toplandı. Esnaf, işçi ve memur arasındaki hak ve yükümlülük farklılıkları giderildi.
· Genel sağlık sigortasıyla birlikte nüfusun tamamı sağlık güvencesi kapsamına alındı. 18 yaş altı nüfus doğrudan sağlık güvencesine kavuştu. İşçi ile patron, zengin ile fakir aynı ameliyathanede ameliyat olabilir hale geldi. Hastanede rehin kalan anne ve bebek haberlerini, acilden geri çevrilen insan manzaralarını unuttuk artık.
· Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında sağlık hizmetlerinin kalitesi yükseltilirken, erişim de kolaylaştırıldı. Aile hekimliğinin tamamen yerleşmesi durumunda koruyucu hekimlik de hayata geçirilmiş olacak.
· Engelliler için Bilgi Bankası oluşturularak, bütün engelliler kayıt altına alındı, alınmaya devam ediyor. Engelli aylığında iyileştirme ve çeşitlendirme yapılırken, evde bakım ücreti uygulamasıyla, bir dağ köyündeki engellinin bile ihtiyaçları görülür hale geldi.
· Genelde ekonomik ya da tarımsal bir proje olarak görülen ama bana göre Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük sosyal projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi'ne önemli bir kaynak aktarıldı ve proje hızlandırıldı.
· Muhtaç ailelerin temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşımları sağlandı.
· Ecdadımızın sosyal politika anlayışının mücessem hali olan vakıf sistemi kurumsal yapısı ve işleyişiyle elden geçirildi ve adeta eserleriyle birlikte ihya edildi.
· İlk ve orta öğretimde ücretsiz ders kitaplarıyla aileler önemli bir külfetten kurtarıldı.
Listeyi daha da uzatmak mümkün. Yapılanlar elbette yeterli değil ancak 'milletin derdiyle dertlenen bir hükümet' imajını pekiştirdiği muhakkak.
Kılıçdaroğlu'nun önerisi...
Öte yandan önümüzdeki seçimde sosyal politikaları önemli bir argüman olarak kullanacağı anlaşılan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Sigortaları Kurumu (ASKUR) fikrini ortaya attı. Buna göre muhtaç durumdaki her aileye maaş bağlanacak ve bu işleri ASKUR takip edecek. Böylece Türkiye'de şu an ayni olarak dağıtılan aile yardımları, nakdi olarak dağıtılmaya başlanacak. Yani ortaya atılan fikir yeni değil, var olan uygulamanın bir diğer versiyonu. Kaldı ki aynı fikir zaten 'Primsiz Ödemeler Kanun Taslağı' olarak Sayın Ömer Dinçer'in masasında birkaç yıldır bekliyor (neden beklediğini de anlamış değiliz.)
Bize göre Türkiye'nin kurumsal anlamda ASKUR'dan daha fazlasına yani Sosyal Politika Bakanlığı'na ihtiyacı var. Evet, devletimiz şuan sosyal politika anlamında sosyal sigortalar, genel sağlık sigortası ve sosyal yardımları üstleniyor ve uyguluyor. Bunlardan sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleşti. Hatta SGK altında Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ihdas edilerek sosyal yardımların da bir kısmı tek çatıya bağlandı. Ancak halihazırda Başbakanlık bünyesinde Özürlüler İdaresi, SHÇEK, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma, Aile ve Sosyal Araştırmalar, Kadının Statüsü genel müdürlükleri ve
Darülaceze Müdürlüğü gibi kuruluşlar müstakil hizmet veriyorlar. Oysa yapılması gereken, birer sosyal yardım birimi olan bütün bu kuruluşları SGK ile birlikte Sosyal Politika Bakanlığı bünyesinde toplamaktır. Böylece primli ve primsiz sosyal güvenlik sistemi bütüncül bir kurumsal yapıya kavuşmuş olacaktır.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 05.07.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.