Milyonlarca SSK emeklisi, dulu, yetimi Anayasa Mahkemesi’nden ve Ankara 5’inci İş Mahkemesi’nden gelecek karara kilitlenmişken, dün basında yer alan haberlerle umutsuzluğa kapıldılar ama durum öyle değil…
Emeklilerin intibak davası halen devam ediyor sadece raund 30 Haziran gününden 13 Ekim gününe ertelendi. Ortada, emekliler için kaybedilmiş bir şey yoktur. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aldıkları aylıkların, almaları gereken rakamdan düşük olduğu tüm ülkenin (hatta SGK Başkanı ve Çalışma Bakanı’nın bile) kabul ettiği bir gerçektir. Bu gerçek durum karşısında, emekliler haklarını ya hukuk yoluyla mahkemeler eliyle alacaklar ya da siyaseten emeklilerin haklarını tam olarak verecek iktidarları başlarına getirerek siyaseten alacaklardır. Emekliler ümidinizi kırmayın, haklısınız, haklı olanlar mutlaka peşlerinde oldukları sürece haklarını alırlar. Özellikle yandaş medyanın emeklilerin davası bitti gibi haberlere kulak asmayın.
* SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında eşitsizlik bir gerçek. 1978 yılından 2000 yılına kadar SSK, Bağ-Kur ve memurlar için memur maaş katsayısı ile belli edilen bir emekli aylığı sistemi vardı. 08.09.1999 günü Resmi Gazete’de yayınlanan 4447 sayılı Kanun ile 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının emekli aylığının hesaplanmasında, memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi. Memurların emekli aylıklarının hesaplanmasında sistem ise değiştirilmedi. Yani, eşit derece ve statülü memurlar ne zaman emekli olurlarsa olsunlar aynı aylığı alırlarken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri emekli oldukları yıla göre farklı aylık almaya başladılar. Bu durum SSK emeklilerinde 2000 öncesi emeklileri mağdur etmiş ve 2000 sonrasında emekli olanlara göre daha düşük emekli aylığı bağlanmaya başlanmıştır. Bağ-Kur’da ise tersi durum meydana gelmiştir, 2000 öncesi Bağ-Kur emeklileri yüksek aylık alırken, 2000 sonrası Bağ-Kur emeklileri daha düşük aylık almaya başlamışlardır.
*Memurlar eşit aylık alırlar Memurların emekli aylıkları kadro, derece ile unvanlarına göre memur maaş katsayısı ile belli edilir. Hangi yılda emekli olursa olsun bütün eşit derece ve unvanlı memurlar kuruşu kuruşuna aynı emekli aylığını alırlar. Emekli oldukları yıla göre eşit dereceunvanlı memurlar arasında emekli aylıklarında hiç fark olmaz.
* SSK ve Bağ-Kur’lular eşit aylık almazlar İster 1978 ister 1988, ister 2008 yılında emekli olsun eşit derece ve unvanlı memurlar kuruşu kuruşuna aynı emekli aylığını alırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin eşitleri arasında emekli oldukları yılların farklılığı ne kadar çoksa o kadar farklı emekli aylığı ortaya çıkmaktadır.
* 1999 yılındaki Kanun eşitsizliği patlattı. 17 Ağustos 1999 depremini fırsat bilen dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan’ın yoğun çabaları ile basın ve millet depremin yaraları ile uğraşırken, millet can çekişirken 21 Ağustos 1999 günü toplanan TBMM, dört gün gece gündüz çalışıp 25 Ağustos 1999 günü 64 ana madde ve 9 geçici madde olmak üzere 73 maddeyi kabul etti. Kanun 08.09.1999 günü 4447 sayılı Kanun olarak Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu Kanun ile,
* SSK ve Bağ-Kur’lular için emekli aylığının hesabı değiştirildi ve emekli aylıklarının TÜFE (enflasyon) oranı ile GH (Büyüme-Gelişme) oranı dikkate alınarak hesaplamaya geçildi.
* Emekli olacakların emekli aylık hesabında TÜFE ve GH dikkate alınırken, emekli aylıklarına sadece TÜFE oranının dikkate alınması GH oranının dikkate alınmaması kanunlaştırıldı. -Bu sebeple eşit çalışma süresi ve eşit ücretle çalışanların emekli oldukları yıla göre farklı emekli aylığı almaları sorun olmaya başladı.
Dernek Başkanı Hamdi ÖZ’ün davası 13 Ekim’e ertelendi
İşçi-Memur-Bağ-Kur emeklileri derneği başkanı, Hamdi ÖZ’ün davasına bakan Ankara 5’inci İş Mahkemesi hâkimi, baktığı dava konusunda Anayasa Mahkemesi’ne görüş sormuş ve gelecek görüşe göre davranmayı düşünmüştür. Fakat, Anayasa Mahkemesi, mahkemelerin kendisine Anayasaya aykırı buldukları kanun maddeleri hakkında iptal davası açma hakkı olduğunu, görüş sorulamayacağında bahisle yetkisizlik kararı vermiştir. Ayrıca, Hamdi Öz’ün davasını Atatürk’ün emeklilik günü olan 30 Haziran 2010 günü sona erdirmek yerine, Anayasa Mahkemesi’nin kendisine gelen ve ekinde gerekçeli karar olmayan yazısına istinaden gerekçeli karara göre hareket etmek üzere 13 Ekim 2010 gününe ertelemiştir.
İş akitleri feshedilen 54 işçiye biner TL
Türk Metal Sendikası, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş yönetimi tarafından iş akitleri feshedilen ve ücretsiz izne çıkartılan toplam 54 işçiye biner lira ödemede bulundu. Türk Metal Sendikası Genel Mali Sekreteri Mehmet Soyupek, Yıldırım Düğün Salonu’nda toplanan işçilere seslenirken, Kardemir’de 20 gündür onurlu işçi hareketinin sürdürüldüğünü ve işçilerin sendikalarına üye olmaya devam ettiğini söyledi. Kardemir’de yetkili sendika Çelik-İş’in işçileri tehdit ettiğini, işten attığını ve ücretsiz izinlerle gözlerini korkutmaya çalıştığını ifade eden Soyupek, şöyle konuştu: “29 arkadaşımız hakkını kullandığı için işinden oldu, işten atılan işçilere yetkili sendika neden sahip çıkmadı.Hukuki yollardan tüm başvuruları yapacağız. Kaçtığı yere kadar seni kovalayacağız ey patron.”
Sebep, emekli olanlara GH’nin verilmemesi
Özellikle kendilerine süper emekli denen Üst Gösterge Tablosundan emekli edilen kişilerde had safhaya ulaşan ama tüm SSK emeklileri ile 2000 sonrası Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarının düşük olmasına sebep olan ana uygulama, emekli olanlara sadece TÜFE oranı kadar zam yapılmasıdır. Emeklilere (SSK ve Bağ-Kur) bu ülkenin gelişme (büyüme) oranından fark verilmemektedir. Bu da emekli olunan yıl ile bugün arasındaki süre uzadıkça emekli aylıklarının reel olarak gerilemesi söz konusudur. Yani SSK’daki eşitler arasındaki farklılığının esas nedeni ilk defa aylık bağlanırken emekli olduğu yıla kadarki “gelişme hızı” (GH) uygulanması ama emekli aylığı bağlandıktan sonra “gelişme hızı”nın emekli aylığına yansıtılmamasıdır. Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere bu ülkenin 2000 yılından bu yana kümülatif gelişme hızı toplamı yüzde 60,2’dir.
(Kaynak: Habertürk | 02.07.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.