BASINDAN YAZILAR
Yurt dışı borçlanmasıyla emekli olanlar çalışırsa maaşları kesilecek mi? / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Yurt dışı borçlanmasıyla emekli olanlar çalışırsa maaşları kesilecek mi? / Lütfi Köksal

28 Haziran Pazartesi günü başladığımız “mini yazı dizisi” ile sizlere Sosyal Güvenlik alanında yapılan bazı değişiklikleri ve dikkat çeken uygulamaları aktarıyoruz. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla köşemizi “Gemi adamlarının kıdem tazminatı hakları” konusundaki yazıya ayırdığımız için “mini yazı dizimize” bir gün ara vermiştik. Bugün Sosyal Güvenlik alanında yapılan değişiklikleri yayınlamaya devam ediyoruz.

Değerli gurbetçilerimiz, 08.05.1985 tarihli ve 3201 sayılı “Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun”un 6. maddesinin B fıkrasının ilk paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ‘Sosyal Güvenlik Destek Primine’ tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır.”
Bu hüküm kanunun yürürlük tarihinden geçerlidir. Burada en önemli eleştiri de 01.10.2008 tarihinden itibaren ödenmeyen ya da Kurum tarafından hatalı olarak emekli maaşı bağlanıp geri istenenlerin durumu ne olacak? Bu tartışmaya da son noktayı açılması düşünülen davalara bakan İş Mahkemeleri ve Yargıtay koyacaktır.

> YARIN: İSTİFA EDEN MEMUR, İKRAMİYESİNİ NASIL ALACAK?


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Tülay Canpolat / ANTALYA

1 Temmuz 2010 itibarıyla emekli dilekçemi verdim. Tekrar aynı işyerimde çalışmaya devam edeceğim. Sigorta girişim yapılacak. Bu nedenden dolayı emekli maaşımdan ve şirketten alacağım maaştan kesinti olur mu?

CEVAP: Hayırlı olsun emekli müracaatı yapmışsınız. 01.07.2010 tarihi itibariyle SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ’ne tabi olarak giriş yapıp aynı işyerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızda ve iş yerinden alacağınız maaşta bir kesinti olmaz. Ancak 30.06.2010 tarihi itibariyle işvereniniz kabul ederse, tazminatınızı alıp, 01.07.2010 itibariyle sıfırdan başlarsınız. Veya tazminatınızı almadan devam edip, en son ayrıldığınızda tüm haklarınızı alırsınız.

> Mesut Paker / İSTANBUL

1965 doğumluyum. İlk defa 1980 yılında SSK’lı olarak çalışma hayatına başladım. 1985 ile 1999 yılları arasında BAĞ-KUR’a geçtim. Daha sonra tekrar SSK’ya geçtim. Ne zaman emekli olabilirim.

CEVAP: 01.12.1980 tarihli sigorta girişiniz ve BAĞ-KUR ile birlikte toplam 6781 gününüz var. Buna göre; 25 yıl, 46 yaş ve 5075 gün ile emekli olabilirsiniz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. BAĞ-KUR’dan sonra SSK’ya TAM 1260 GÜN prim ödemeniz bulunuyor. Hesabınızı çok iyi yapmışsınız. 46 yaşınızın dolduğu 01.02.2011 tarihinde emekli olursunuz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 02.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM