BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Sosyal güvenlik reformunda iş sözleşmesiyle çalışanların bildirimleri v - MuhasebeTR

Resul KURT - Sosyal güvenlik reformunda iş sözleşmesiyle çalışanların bildirimleri v

Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin sigortalı olması zorunludur. Bu kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersizdir. Ülkemizde son yıllarda yapılan en büyük reformlardan birisi olan 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girecektir. Sosyal güvenlik reformu ile çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildiriminde de önemli düzenlemeler yapılmıştır.

1) 4/(a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların bildirimi (eski SSK sigortalıları)

İşverenler, eski SSK sigortalıları olarak adlandırılabilecek olan 4/(a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanları, sigortalılık başlangıcından önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;

a) İnşaat işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün kuruma verilmesi halinde,

b) Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar, kuruma verilmesi halinde,

c) Kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, işten ayrılmış olsalar dahi, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren üç ay içinde, kuruma verilmesi halinde,

sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılır. Daha önce SSK mevzuatındakine benzer düzenlemelere benzemekle birlikte, bazı değişiklikler yapılmıştır. İlk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde sadece ilk gün başlayanlar değil, sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalıların tümü işyeri açılışından itibaren bir aylık sürenin dolacağı tarihe kadar bildirilebilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, eski düzenlemede sadece Dışişleri Bakanlığı personeli için geçerli olan yurt dışı göreve atanma halinde bir ay içinde bildirme zorunluluğu tüm kamu idareleri için öngörülmüştür.

İşverenler dışında ayrıca sigortalılar için de işe başlamalarını bildirme zorunluluğu aynen devam ettirilmiştir. Buna göre; Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını kuruma bildirirler. Ancak, sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmeyecektir.

5'inci maddenin (f) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişiler için Türkiye İş Kurumu, işsizlik ödeneğinin fiilen ödenmeye başlandığı tarihten itibaren bir ay içinde, sigortalı işe giriş bildirgesini kuruma bildirmekle yükümlüdür.

Gelecek haftaki yazımızda ise hem 5510 sayılı kanunun 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan ve eski Bağ-Kur sigortalıları olan köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların hem de 4/(c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişilerin (eski TC Emekli Sandığı kapsamında iştirakçi) olanların bildirimini açıklayacağız.

İstifa eden işçinin İş-Kur'a bildirilmesi gerekir mi?

İşçi çıkışlarında ek-2 bildirgesini çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderiyoruz, İş-Kur da aynı zamanda İşten Ayrılma Bildirgesi (İAB) ile bildirimde bulunmamızı istiyor. Eğer işçi kendi isteğiyle işten ayrıldıysa (istifa) ve işsizlik ödeneğine hak kazanmadıysa İAB düzenlenmesine gerek var mıdır, İAB düzenlenmesi bir zorunluluk mudur? Aksi takdirde ceza-i bir müeyyide gerektirir mi? Ramazan ÇAKIRCA

Hangi işçiler için işten ayrılma bildirgesi düzenlenmesi gerektiği konusunda zaman zaman sorunlarla karşılaşıldığı görülmektedir.. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 4 Nolu Tebliğ'de işverenlerin 4447 sayılı kanunun 51. maddesinde belirtilen haller dışında (örneğin; istifa, emeklilik, evlilik, işçinin hatası ve kusuru nedeniyle hizmet akdinin sona ermesi durumları) hizmet akdi sona eren sigortalı işsizler için İAB düzenlemek zorunda olmadıkları hükme bağlanmıştır. Ancak, işçinin istifa ettiğine ilişkin yazılı belge almanızı ve özlük dosyasında korumanızı öneririm.

Yine, aynı tebliğe göre, hizmet akdi feshedilmeksizin ve sigorta prim ödeme sürelerinde kesinti olmaksızın, sigortalının aynı işverenin başka bir işyerine nakledilmesi durumunda da işverenin İAB düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Hizmet akdi sona erdiğinde sigortalının aynı işverene bağlı olarak çalıştığı sürelere ilişkin tüm bilgiler, düzenlenecek İAB'de yer alacaktır.

İşverenin, yukarıda belirtilen İAB düzenleme zorunluluğunun bulunmadığı durumlarda işverene idari para cezası da uygulanmayacaktır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM