BASINDAN YAZILAR
İndirimli kurumlar vergisi oranı uygulaması / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

İndirimli kurumlar vergisi oranı uygulaması / Veysi Seviğ

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 32/A maddesi uyarınca Hazine Müsteşarlığı tarafından ‘teşvik belgesi'ne bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır.

Yasal düzenlemeden anlaşılacağı üzere ‘yatırıma katkı tutarı', indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların devletçe karşılanacak tutarı, bu tutarın yapılan yatırıma bölünmesi suretiyle bulunacak oranı ise ‘yatırıma katkı oranı'nı ifade etmektedir.

İndirimli oranlı kurumlar vergisi uygulamasından;

* Finans ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar,

* İş ortaklıkları,

* Taahhüt işleri,

* 4283 sayılı yap-işlet modeli ile elektrik enerjisi üretim tesislerinin kurulması ve işletilmesi enerji satışının düzenlenmesi hakkındaki yasa hükümlerine göre faaliyet gösteren kuruluş yatırımları,

* 3996 sayılı bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılması hakkındaki yasa kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar

yararlandırılmamaktadır.

Diğer yandan "Arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tabi olmayan diğer harcamalar indirimli vergi uygulamasından" yararlandırılmaz.

Yapılacak ve indirimli oranı gelir veya kurumlar vergisinden yararlandırılacak yatırımlar ‘bölgesel yatırımlar' ve ‘büyük ölçekli yatırımlar' olarak ikiye ayrılmaktadır.

Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarda Kurumlar Vergisi Yasası'nın 32/A maddesi çerçevesinde, kurumlar vergisi ve gelir vergisine uygulanacak indirim oranları ile yatırım katkı oranları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

 

* 2009/15199 sayılı bakanlar kurulu kararı ile belirlenen oranlar

Ancak bakanlar kurulunun 14.07.2009 gün ve 2009/15199 sayılı ‘yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına dair karar'ın 10'uncu maddesi uyarınca teşvik belgesi kapsamında 31.12.2010 tarihine kadar yatırıma başlanması halinde aşağıda belirtilen indirim oranları ile yatırıma katkı oranları uygulanmaktadır.

 

* 31.12.2010 tarihine kadar yapılacak yatırımlara ait oranlar

Konuya ilişkin olarak yayımlanan bakanlar kurulu kararı gereği olarak;

* İndirimli oranlı kurumlar vergisi sadece teşvik belgesine bağlı yatırımlardan elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

* Teşvik belgesine bağlanarak yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlar yanında, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar varsa, bu takdirde teşvik belgeli kazanç dışındaki kazançlara kurum kazançlarına uygulanan normal oran uygulanacaktır.

* İndirilen kurumlar vergisi veya gelir vergisi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli vergi oranının uygulanmasına devam edilir.

* Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların devletçe karşılanacak tutarıdır.

* İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminde başlanacaktır.

İndirimli oran Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi kapsamında yapılan stopaj yoluyla vergilendirme için geçerli değildir.

Yukarıda yer alan (2) No'lu tabloya göre örneğin 2009/15199 sayılı bakanlar kurulu kararı uyarınca 31.12.2010 tarihine kadar Çanakkale'de teşvik belgeli yatırım yapan bir anonim şirkete, Çanakkale ikinci bölgede yer aldığı için kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60, yatırıma katkı payı ise yüzde 30 olarak hesaplanacaktır.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 18.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM