Bilindiği üzere kamu kurumları, memur maaşlarının ödenmesine aracılık edecek bankalarla anlaşma yaparken maaş promosyonu adı altında toplu bir para alıyorlar.
Banka, maaş ödemelerine aracılık etmesinin karşılığı olarak bu parayı ilgili kuruma veriyor. Kurumlar da Başbakanlık genelgesi doğrultusunda promosyonların bir kısmını çalışanlarına dağıtıyor.
Kamu çalışanları için söz konusu olan maaş promosyonları, şimdi emekliler için gündeme geldi. Sayın Bakan Ömer Dinçer'in yaptığı açıklamaya göre, emekli aylıklarının ödenmesine aracılık eden bankalardan promosyon talep edilecek. Yine Sayın Dinçer'in açıklamasını esas alırsak, bu promosyonun %70'i emeklilere aktarılacak. Evvela şunu ifade edelim ki, SGK kısa süre öncesine kadar maaş ödemelerine aracılık eden bankalara üste para ödüyordu. İlk önce bu ödeme kaldırıldı. Şimdi de SGK aynı bankalardan, emeklilere verilmek üzere para talep edecek. Yani para verir durumdan para alır duruma gelinecek ki önemli bir başarı doğrusu.
Öte yandan emekliye maaş promosyonu haberleri gündeme düştükten sonra, emekli okurlarımızdan da bu promosyonun ne kadar olacağı yönünde sorular gelmeye başladı. Emekli okurlarımızı rakam vererek aydınlatmayı isterdik ancak promosyon miktarı netleşmiş değil. Tek bildiğimiz, bankalardan alınacak toplam ödemenin %70'inin emeklilere verileceği. Toplam promosyon ise ilgili bankalarla yapılacak protokoller sonucunda netleşecek. Fakat fikir vermesi açısından söyleyecek olursak, hali hazırda kamu çalışanları için yapılan promosyon anlaşmaları 500 TL'den 3000 TL'ye varan rakamlar arasında değişiyor. Anlaşmalar 3-5 yıllığına yapılıyor. Yani söz konusu rakamlar her yıl için ödenmiyor.
Yurtdışı borçlanmada tescil tarihi ne olur?
Soru: Sadettin Bey iyi günler. Ben 1983-1996 yılları arasında Suudi Arabistan'da çalıştım ve 1993-1996 yılları arasında Bağ-Kur kaydı olmak üzere 2007 yılından beri de SSK'lıyım. (1000 gün.) 1960 doğumluyum. Yurtdışı borçlanmamı yaparsam tescil tarihi ne olur ve ne zaman emekli olurum? Bağ-Kur'dan mı yoksa SSK'dan mı emekli olurum? Yurtdışı ile Bağ-Kur hizmetlerimin bir kısmı çakışıyor. Bunlar için ne yapmam gerekir? Veysi Kılıç
Cevap: Değerli okurum, yurtdışı hizmetinizin tamamını borçlanırsanız sigorta başlangıcınız 1983 yılı olur. Mevcut 1000 günlük SSK hizmetinizi 1260 güne tamamladığınız tarihte de emekli olursunuz. Yurtdışı günlerinizle Bağ-Kur hizmetlerinizin çakışan günleri için borçlanma yapmazsınız ve Bağ-Kur hizmetleriniz geçerli sayılır.
Gurbetçiler için kanun ne zaman?
Soru: Sadettin Bey, geçtiğimiz günlerde 'Gurbetçi emekliye müjde' başlıklı bir yazı yazdınız. Yazınızda da yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan gurbetçilerin Türkiye'de çalışmaları durumunda emekli aylıklarının kesilmeyeceğini söylediniz. Acaba bu yasa yürürlüğe girdi mi? Girmediyse ne zaman girer? Ekrem Alaçam
Cevap: Değerli okurum, söz konusu düzenleme henüz kanun teklifi aşamasında. Yani TBMM'de görüşülecek ve kabul edilirse yasalaşacak. Teklifin ne zaman yasalaşarak yürürlüğe gireceği ise TBMM'nin performansına ve bu kanuna öncelik verilmesine bağlı. Sizler de bu konuda milletvekillerine baskı yapabilirsiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.06.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.