BASINDAN YAZILAR
Özürlü emeklinin istihdamı / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Özürlü emeklinin istihdamı / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey işveren, özürlü olarak emekli olmuş bir kişiyi tekrardan özürlü kadrosunda gösterip çalıştırabilir mi?

İşverenin özürlü çalıştırma yükümlülüğü bu şekilde yerine getirilmiş olur mu? Ayrıca bu kapsamdaki kişi için özürlü teşvikinden yararlanılabilir mi? Ramazan Yeğin

Cevap: Değerli okurum, engelli emekli de işveren tarafından engelli kadrosunda istihdam edilebilir. Dolayısıyla bu konudaki yükümlüğünü de yerine getirmiş sayılır. Buna yasal bir engel yok. Ancak engelli istihdamında Hazine tarafından verilen 'sigorta primi işveren payı' desteğinden yararlanamaz. Zira 4857 Sayılı İş Kanunu'nda söz konusu desteğin 'sigorta primi' için verildiği ifade edilmiş olup, 'sosyal güvenlik destek primi' için aynı destekten bahsedilmemiştir.

Askerlikten sonra devam ettiğim işyerinde izin hesabı nasıl yapılır?

Soru: Sadettin Bey iyi günler. Ben bir şirkette 1990 yılından beri çalışıyorum. Bu zaman zarfında askere gidip geldim. Şimdi benim izin hakkımın 3 hafta olduğunu söylüyorlar. İzin hesabında askerden önceki zaman dahil olur mu yoksa askerden önceki zaman silinip sadece askerlik sonrası çalışmalarım mı dikkate alınır? B. A.

Cevap: Değerli okurum, 20 yıllık kıdeminiz dikkate alındığında 26 gün ücretli izin kullanmanız gerekir. Ancak askerlik öncesi işten ayrılırken, kıdeme bağlı haklarınızı alarak (kıdem tazminatı, ücretli izin parası vs.) ayrıldıysanız, askerlik sonrası başlangıcınız yeni bir başlangıç sayılmalıdır. Aynı durum emeklilik sonrası aynı işyerinde çalışanlar için de geçerlidir. Aksi halde, yani askere giderken kıdeme bağlı haklarınızı almadıysanız, şu anki yıllık izin süreniz, toplam çalışmanız dikkate alınarak hesaplanmalı ve 26 gün ücretli izin kullanmalısınız. Öte yandan Yargıtay'ın konuyla ilgili birbirinden farklı kararları olduğunu da hatırlatmış olalım.

Eşim SSK'ya geçmeli mi?

Soru: Orhan Bey, eşim 20.05.1966 doğumlu bir ev hanımıdır. 1983 yılında SSK'lı olarak işe başlamış olup, 901 gün ödenmiş pirimi vardır. Bu süreyi Bağ-Kur hizmeti ile hizmet birleştirmesi yaptık. 1994 yılında bir iş yeri açarak Bağ-Kur'lu olarak devam etti. 2000 yılında da vergi kaydını kapattık ancak Bağ-Kur'a isteğe bağlı olarak devam ettik. Eşim Bağ-Kur'dan ne zaman emekli olur? Bundan sonra SSK'ya geçse faydası olur mu?

Veysel Genel

Cevap: Değerli okurum, verdiğiniz bilgilere göre eşinizin 16 yıllık Bağ-Kur, 2,5 yıllık SSK ve toplamda da 18,5 yıl primi var. Eşiniz bugün itibarıyla SSK'ya geçer de en az 3,5 yıl (1.260 gün) prim öderse, bu 3,5 yılın sonunda hemen emekli olur. Bağ-Kur (isteğe bağlı) kapsamında devam ederse, 1,5 yıl daha prim ödeyerek 20 yılı (720 gün) doldurması halinde 48 yaşını tamamlayacağı 20.05.2014 tarihinde emekli olur. Yani SSK'ya geçmesi, emeklilik tarihini 6 ay geri çekiyor ancak prim ödemesi gereken süreyi 1,5 yıldan 3,5 yıla çıkarıyor. Tercih sizin...

Ödediğim prime göre aylığım ne kadar olur?

Soru: Sadettin Bey, 24.05.1966 doğumluyum. 01.05.1984 tarihi itibari ile Bağ-Kur'a kayıt oldum. Bu güne kadar hiç aralıksız ödedim. Şuan aylık 300 TL yatırıyorum. Emekli olacağım tarih olan 2014'ün 5. ayına kadar 300 TL'den yatırmaya devam etsem bu gün itibari ile tahminen ne kadar maaş alabilirim? Veli Karadağ

Cevap: Veli Bey, şu an Bağ-Kur'lular (4/b) için taban prim tutarı 244,2 TL. Siz bu rakamın biraz üzerinde ödeme yapıyorsunuz. Emekli aylığınızı tam olarak hesaplayabilmem için 1999 yılında bulunduğunuz basamağı bilmem gerekir. Ancak bugün emekli olmanız durumunda yaklaşık 700 TL aylık alırsınız.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM