Üretim ve ihracat yapan bir şirket, yurtdışındaki bazı müşterilerinin temsilcilerini F1 yarışlarını izlemek üzere İstanbul'a davet eder. Doğal olarak misafirlerinin konaklama, yemek ve yarış bileti masraflarını da karşılar. Yarışlar bittikten sonra da konaklama, yemek ve bilet masraflarının belgelerini muhasebede kayıtlarına alır. Ancak patronda bir kuşku oluşur ve kendi kendine "Ben bunları muhasebeye ilettim de ya bu masraflar gider kabul edilmezse? En iyisi Maliye'den bir özelge isteyim" der.
Özelge isteme derken biliyorsunuz yakında Maliye'ye ancak para ödenerek soru sorulabilecek. O yüzden geçmişte yayımlanan parasız özelgelerin önemi de artıyor. F1 konusunu dört yıl önce de yazmıştık. İçeriğinde de İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın (İVDB) bir özelgesinden bahsetmiştik.
İVDB, 2005 yılında mükelleften gelen soruya karşılık verdiği muktezada(*) "konaklama ve yemek masraflarının gider yazılabileceğini, bilet bedelinin ise gider yazılamayacağını" belirtmiş. İVDB, bilet ödemesinin ‘ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında olmadığından' ve ‘yapılan masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet (nedensellik) bağı bulunmadığından' gider yazılamayacağını belirtmiş.
Bir şirket, yurtdışındaki müşterileri için böyle bir masrafa neden katlanır? F1 gibi dünyanın her tarafında milyonlarca kişi tarafından ilgi ile izlenen yarışların, İstanbul'da düzenlenmesi fırsat görülerek yapılacak davet ile müşteri ilişkilerinin güçlendirileceği, cironun olumlu etkileneceği düşünülmüştür herhalde. Bu amaç çerçevesinde de yapılan harcamaların vergi hesaplamasında gider yazılabileceği de düşünülür. Ancak İVDB söz konusu özelgede, özellikle bilet bedelinin gider yazılmayacağını belirtmiş. Bize göre ise konaklama ve yemek masrafları ile iş arasında ne kadar illiyet bağı var ise bilet masrafı ile iş arasında da aynı hatta daha güçlü bir illiyet bağı mevcut. İşadamı bu masrafları ihracat yaptığı müşterileri için yapıyor. Amacı ortada: Müşteri ve pazar bağlarını sıkı tutmak. Bilet bedeli, otel, yiyecek vb masrafların tamamı aynı amaca, ticari kazancın artırılmasına yönelik. Konaklama ve yemek masrafı gider kabul edilirken bu masrafların yapılmasına sebep olan yarış bileti gider kabul edilmiyor. Halbuki yarış olmasa belli ki otel ve yemek masrafı da olmayacak.
Yapılan masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış olmadığını söylemek de çok zor. Şirket cirosunun temsile ayrılması mümkün olmayan derecede bir oranını bu işe ayırmamış olduğu, bilet bedelinin yurtdışına ihracat yapan bu firma için ciddi bir yekün oluşturmadığı da rahatlıkla anlaşılıyor. Dolayısıyla yarış biletinin de aynı konaklama ve yemek masrafları gibi gider yazılabileceği kanaatindeyiz.
* İVDB 21.10.2005 tarih ve 3021 sayılı özelge özeti:… İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin ihracat yaptığı firma temsilcilerini misafir etmek için yapmış olduğu konaklama ve yemek giderlerinin yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler mahiyetinde ödeme olacağından bu harcamaların safi kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, ihracat yapılan firma temsilcilerinin Formula 1 yarışlarını izlemesi için ödenen bilet bedelinin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu faturaya ait giderin, kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
** Konuyla ilgili ayrıntılı mevzuata www.ahmetkarabiyik.com adresinden ulaşabilirsiniz.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 02.06.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.