Resul KURT - Anlaşmalı Boşananların Yetim Aylığı Kesiliyor - MuhasebeTR
Resul KURT - Anlaşmalı Boşananların Yetim Aylığı Kesiliyor
Başlığı gören okurlarımız ‘evli’ dul olur mu diyeceklerdir. Yaklaşık 2 yıl kadar önce (ATO) Ankara Ticaret Odası’nın yaptığı Sosyal Güvenlikte S.O.S araştırmasında, sosyal güvenlik kurumları arasındaki koordinasyonsuzluk, yasal boşluklar ve imkanların kullanılmasıyla bir çok kişinin aylık bağlattıkları yer almıştı.
Sigortalının ölümü halinde sigortalının eşine, çocuklarına ve anne-babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Hem annesinden, hem de babasından aylığa hak kazanan çocuğa, aylıklardan fazla olanın tamamı az olanın yarısı ödenmektedir. Ölüm geliri veya aylığı almakta olan kız çocuklarının evlenmelerihalinde aylıkları kesilmektedir. Evli olduğu için hak sahibi sayılmayan kız çocuklar daha sonra dul kalırsa bu defa hak sahibi sayılırlar.
Haksız yere aylık almak için eşinden anlaşmalı boşanan kız çocuklarının sayısı son yıllarda hızla artmaya başladı. Öyle ki, vefat eden annesinin kılığında yaklaşık 2 yıl boyunca maaşını çeken ‘Şerafettin Nine’ye bile külahını ters giydiren ve babası ya da annesinin emekli maaşını alabilmek için cinsiyet değiştirip, ‘pembe nüfus kağıdı’ alanlar bile var.
NiTELiKLi DOLANDIRICILIK
Sosyal güvenlik reformuyla yapılan düzenlemeye göre, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen dul eş ve yetim kız çocuklarının, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilecektir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınacaktır.
Ayrıca, eşinden boşanan, ancak boşandığı eşiyle aynı evi paylaşmaya devam eden kişiler hakkında savcılıklar tarafından ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçu ile dava açılarak hapis ve para cezası ile de karşılaşmaları söz konusu olabilecek.
SOSYAL GÜVENLiK KURUMLARI NASIL SOYULUYOR?
-
- Oğlunun imam nikahlı karısı (gelini) ile anlaşmalı resmi nikah yaparak öldükten sonra emekli maaşlarının geliniyle oğluna kalmasını sağlayanlar,
n Hem annesinden hem babasından kalan maaşları aldığı gibi, boşandığı eşinden nafaka ve hatta kendi özel sigortasından maaş alarak her ay üç dört maaşla geçinenler,
n Bakıma muhtaç derecede hasta, dul ve emekliye, ömür boyu bakmak koşuluyla anlaşmalı evlenip, karşılığında emekli maaşına konanlar,
n Emekli Sandığı’ndan emekli birinci kocasının dul maaşını aldıktan sonra, Bağ-Kur ya da SSK’dan emekli ikinci kocasının dul maaşını alarak çifte maaş alanlar,
n Vefat etmiş eski eşinin maaşını almak için ikinci eşinden anlaşmalı olarak boşanıp maaş bağlatanlar,
n Çeyiz parası veya evlenme yardımı adı altında 2 yıllık aylıklarını peşin olarak almak için anlaşmalı evlilik yapıp boşananların sayısı hiç de azımsanmayacak oranda. Bazı okurların da çevrelerindeki bu tür kişileri düşünerek gülümsediklerini zannediyorum.
İki ay kadar önce Çorum’da ölen babasının maaşını alabilmek amacıyla eşinden anlaşmalı boşanan, ancak boşandığı eşiyle aynı evi paylaşmaya devam eden bir kadın, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan yargılanarak Çorum Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis ve para cezasına çarptırıldı. Ayrıca davalı kadının bugüne kadar aldığı parayı da yasal faizi ile birlikte ödemesine hükmedildi.
Bu şekilde anlaşmalı boşanarak anne-babasının ya da eski kocasının aylığını alanlara ilk darbe yargıdan gelmişti, şimdi asıl darbe de sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007’de gelecek.
Çalışan emeklinin aylığı artar mı?
Ramazan Karaduman: Ocak 2004’ten beri emekliyim. Sosyal güvenlik destek primi ödemek kaydı ile Haziran 2004’ten bu yana bir iş yerinde çalışmaktayım. Ödenen bu primlerin ileride emekli maaşıma katkısı olur mu?
Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan yaşlılık aylığı alanların çalışmaya devam etmesi halinde iki seçenek bulunmaktadır. Yaşlılık aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışabilecekler veya sosyal güvenlik destek primi ödemeleri durumunda çalışırken aynı zamanda emekli aylığı almaya devam edebileceklerdir.
Uygulamada sosyal güvenlik destek primi ödenmiş sürelerin sigortalılık süresini veya aylık ya da geliri artıracağı yönünde yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş, sigortalılık süresinden sayılmaz, bu süreler hakkında sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin birleştirilmesi hakkındaki kanun hükümleri uygulanmaz ve bu kişilere toptan ödeme yapılmaz. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş süreler yaşlılık aylığına herhangi bir artış getirmemekte sadece bu sigortalılara, iş kazası veya meslek hastalığına uğraması halinde gerekli sigorta yardımları yapılmaktadır. Yani, sosyal güvenlik destek priminin emeklilere maaş artışı veya benzeri bir yararı yoktur.
BORSAYA YURTDISI DOPiNGi
YURTDIŞI borsalarda görülen alımlar, yabancı para girişi ve endeksin teknik olarak 37 bin puanda tutunmasına bağlı olarak borsa dün yüzde 1.53 artışla, 37 bin 449 puana yükseldi. Borsa uzmanları, 10 gündür yurtdışında yaşanan yükselişin yurtiçine daha yeni yansımaya başladığını kaydettiler. Yurtdışı borsalarda ABD borsalarındaki alıcılı seyir sürerken, Asya borsalarındaki değer kazançlarını izleyen Avrupa borsaları da son beş yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Hisse bazındaki hareketlerde ise Arçelik dikkat çekti. Beko hisselerini devralacak olan Arçelik, şirketten nakit çıkışı olacağı ve borç yükü artacağı endişeleriyle önceki günkü düşüşü sürdürdü ve dün de yüzde 6 değer kaybetti. Döviz piyasasında da yabancı girişi gözlenirken dolar 1.49-1.50 bandında hareket etti. Gerginliğin azaldığı bono piyasasında da faizler yüzde 21.61 seviyesine geriledi.
ve sosyal güvenlik kurumlarından kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almaları
(Kaynak: Star Gazetesi | 11.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.