Çalışan okurlarımızın mayıs ayında resmi tatillerde çalışılması halinde ücretin nasıl hesaplanacağına ilişkin çok sorusu gelince, okurlarımızın sorularına toplu cevap vermek gerekti.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmamasına rağmen işçiler ücretlerini tam olarak alırlar. Bu ay çalışanlar açısından önemli bir ay. Bu kapsama giren 2 gün var.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunla belirlenmiştir. Buna göre ulusal bayramlar ve genel tatiller aşağıdaki gibi olacaktır;
n YILBAŞI GÜNÜ: (1 Gün)
n 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ: (1 Gün)
n ULUSAL BAYRAM
n 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim günü 13.00’da başlar): (1,5 gün)
n GENEL TATİL GÜNLERİ
n Resmi Bayramlar
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: (1 gün)
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: (1 gün)
30 Ağustos Zafer
Bayramı: (1 gün)
n Dini Bayramlar
Ramazan Bayramı (arefe günü 13.00’da başlar): (3.5 gün)
Kurban Bayramı (arefe günü 13.00’da başlar): (4.5 gün)
tatil kabul edilmektedir.
29 Ekimde özel işyerlerinin kapanması zorunludur. Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.
Ancak, 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapatılması gerekirken buna uymamanın müeyyidesi kanunda gösterilmemiştir. Yargıtay’da kanunsuz suç ve ceza olmaz prensibinden hareketle buna ilişkin davaları reddetmiştir.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
5892 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 22/4/2009 tarihinde TBMM’de kabul edildi ve 27 Nisan 2009 Tarih ve 27212 Sayılı Resmî Gazetede yayınlandı.
5892 sayılı kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte artık bundan böyle 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü de resmi tatiller arasına alınmıştır.
Mayısta ilave 2 günlük ücret var
İş Kanunu’na göre, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.
Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.
4857 Sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için ilave bir günlük ücreti ödenecektir. Örneğin mayıs ayında hem 1 Mayıs, hem de 19 Mayıs’ta çalışan işçiye ilave iki günlük ücret ödenmelidir.
Özellikle güvenlik, sağlık gibi sürekli çalışma olan işyerlerinin bu uygulamalara dikkat etmesi gerekiyor. İş müfettişi denetimlerinde veya işçilerle yaşanan sorunların mahkeme intikali halinde sorunlar yaşanabilecektir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 22.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.