Çalışma hayatında ağır şartlara maruz kalan kesimlerin emeklilik koşulları, yıpranma payları da dikkate alınarak kolaylaştırılmaktadır.
Madenciler, askerler, polisler, itfaiyeciler ve benzeri bazı kesimler, bu kapsamda erken emekliliğe hak kazanan meslek gruplarındandır. Bu meslek gruplarına erken emeklilik sağlamak üzere, çalıştıkları her yıl için ilave olarak itibari hizmet süresi veya fiili hizmet zammı verilir. Bu özellikli durumlardan dolayı, örneğin polis, asker ve MİT mensubu gibi çalışanların emeklilik tarihlerinin hesaplanması biraz daha karmaşıktır. Dolayısıyla bu kesimlerden bizlere emeklilik tarihi ile ilgili çok sayıda soru gelir.
Söz konusu meslek gruplarından bize yöneltilen sorular, elbette diğer çalışma hayatı yazarı arkadaşlarımıza da yöneltiliyor. Fakat kimi yazar arkadaşlarımız tarafından yapılan hesaplamalar SGK'nın uygulamaları ile çelişiyor. Öyle ki SGK tarafından yapılan emeklilik tarihi hesaplaması ile yazar arkadaşlarımızın hesabı arasında birkaç yıla varan farklar ortaya çıkıyor. Çelişkinin nereden kaynaklandığını, aşağıda bir polis memuru için yapacağımız örnek hesaplama üzerinden anlatacağız.
Yanlış hesaplama örneği;
Polis memurunun doğum tarihi: 01.01.1968
Göreve başlama tarihi: 23.05.1992
23.05.2002'ye kadarki hizmeti: 10 yıl
Kazandığı fiili hizmet zammı: 2 yıl 6 ay
Toplam hizmet süresi: 12 yıl 6 ay
Toplam hizmet süresine göre emeklilikte tabi olduğu yaş: 51
Bulunan bu 51 yaştan, polis memurunun görevi süresince kazanmış olduğu fiili hizmet zammı da düşülecektir.
Yukarıdaki hesaplama, kimi uzman arkadaşlarımız tarafından yapılan hesaplamadır. Gelelim SGK'nın mevcut uygulamasına.
SGK'nın hesaplaması;
Polis memurunun doğum tarihi: 01.01.1968
Göreve başlama tarihi: 23.05.1992
23.05.2002'ye kadarki hizmeti: 10 yıl
Kazandığı fiili hizmet zammı: 5 yıl
Toplam hizmet süresi: 15 yıl
Toplam hizmet süresine göre emeklilikte tabi olduğu yaş: 50
Görüldüğü üzere iki hesaplama arasında bir yıllık bir tarih farkı ortaya çıkıyor. Farklılığın kaynağı ise 23 Mayıs 2002 tarihine kadar kazanılan fiili hizmet müddetinin hesaplanış şeklidir. Yazar arkadaşlarımız, sadece bu tarihe kadar kazanılan fiili hizmet zammını dikkate alarak yaş tespiti yaparken, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kişinin 25 yılı dolduruncaya kadar kazanacağı 5 yıllık fiili hizmet zammını 23 Mayıs 2002 öncesi hizmetine ekleyerek hesaplama yapmaktadır.
Şunu hemen belirtelim ki burada amacımız herhangi bir yazar arkadaşımızın hatasını faş etmek değildir. Ancak askeriyle, polisiyle ve diğer meslek gruplarıyla birlikte yüz binlerce çalışanı ilgilendiren bir konuda doğru bilgilendirmeyi yapmak da bizim vazifemiz. Ayrıca benim kişisel görüşüm yazar arkadaşlarımla paraleldir. Fakat SGK'nın uygulaması bunun aksine olduğundan, bizler hesaplama yaparken uygulamaya sadık kalmak zorundayız. Aksi halde şu an emekliliği gelmiş bir asker ya da polis, bizim hesabımıza güvenerek bir yıl daha beklemek durumunda kalacaktır.
Madencilerimize dair...
Zonguldak'ta kömür madenindeki patlamayla göçük altında kalan madencilerimize, yazımızı kaleme aldığımız saat itibarıyla henüz ulaşılamamıştı. İş ve sosyal güvenlik uzmanı olarak, çalışma hayatının her türlü sorununa dair yazı kaleme alıyoruz. Fakat söz konusu maden kazaları ve hele de ölümlü kazalar olunca, inanın kalemim oynamıyor. Söylenecek her şey söylendi ancak umarım bir sonraki yazıda başsağlığı dilemek zorunda kalmam. Şimdilik ailelere Allah'tan sabır diliyorum.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.