Serbest muhasebeci mali müşavirler, yaptıkları hemen her işlemi yasaların çizdiği çerçevede yerine getirmek zorundalarken bu işlemleri yaparken kendi mesleklerini, sorumluluklarını tarif eden meslek yasalarına ise 1989'da kavuşabildiler ancak. Merhum Adnan Kahveci bu süreci 1991'de (Maliye Bakanı iken) yasanın çıkmasını müteakip şöyle özetlemiş: "Türkiye'de muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğini yasal çerçeveye oturtma çabalarının çok uzun bir geçmişi vardır. Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk yıllarına kadar uzanan bu çabalar 60 yıla yakın süre devam etmiştir. İlk kez 1932 yılında ele alınan bu konu, belli zaman aralıklarıyla sürekli gündeme gelmiştir. En sonunda, 1989 Haziran ayında yayımlanan 3568 sayılı kanunla konu yasal çerçevesine oturtulmuştur. Böylece uzun yılların önemli bir sorunu yasal düzeyde çözümlenmiştir." (İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın -İSMMMO- yayın organı Mali Çözüm dergisinin 1 Mart 1991 tarihli ilk sayısı.)
1989'da yayımlanan 3568 sayılı meslek yasasında 2008'de de önemli değişiklikler yapıldı. Serbest muhasebecilik -geçmişte bu unvanları alanların hakları korunarak- kaldırıldı. İki yıl olan staj süresi üç yıla çıkarıldı vb. Bunlar mesleğe girişle ilgili konular. Bir de oda yönetimlerinin seçimine ilişkin değişiklik var. Seçimler artık nispi temsil sistemiyle yapılıyor.
Geçen pazar günü yaklaşık 26 bin üyeli İSMMMO'nun seçimleri de ilk kez nispi temsil sistemiyle yapıldı. Kuruluşundan bugüne oda başkanı olan Yahya Arıkan bir kez daha başkanlığa seçildi. Arıkan, önceki dönemlerden farklı olarak bu kez odayı yarıştığı rakip gruplardan katılacak üyelerle beraber yönetecek.
Nispi temsil sistemiyle yapılan seçimin sonucu oluşacak yeni yönetimin meslek mensuplarına nasıl hizmet sunacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Başarılar diliyoruz. Ancak son bir ayda oldukça yoğunlaşan seçim kampanyasında kullanılan yöntemlerle ilgili bir rahatsızlığı da belirtmem gerekiyor. Seçim kampanyalarında; TV programları, internet siteleri kullanılarak üyelere e-postalar gönderilerek, bizzat telefonlar açılarak oy istendi hatta metro istasyonlarına afiş dahi asıldı. Bunların hepsi tamam, ancak seçim günü dahil, kampanya süresince her gün üyelerin cep telefonlarına beşer onar kez kısa mesajlar gönderildi. Birkaç gün olsa yine iyi, son bir aydır hemen her gün üyelerin cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar üyeleri rahatsız edici boyuta geldi. Kampanya boyunca görüştüğüm tüm mali müşavirler "Seçim olsa da kurtulsak, bıkkınlık verdi bu mesajlar artık" şeklinde tepkililerdi. Bir sonraki seçim kampanyasında umarız verilen rahatsızlığın farkına varılır, kısa mesaj yoluyla oy istenmekten vazgeçilir.
Nasıl mali müşavir olunur
Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını alabilmek için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında en az lisans seviyesinde eğitim ve sonrasında üç yıllık staj gerekiyor. Staj bittikten sonra ise sınavı da aşmak gerekiyor ayrıca. Mali müşavirlik ruhsatı son yıllarda yalnız büroda serbest meslek icra edilebilmek için gerekli bir belge olmaktan çıkmış, birçok şirketin çeşitli pozisyonlara yönelik işe alımlarında önşart haline gelmiş durumda. Mali işler-muhasebe, iç denetim, hatta personel departmanlarının özellikle yönetici pozisyonlarına yönelik işe alımlarda SMMM ruhsatı soruluyor artık.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 19.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.