İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında hayata geçirilen KAREKOD uygulaması, geçtiğimiz Pazar günü itibariyle başladı.
Sistem, her birim ilacı bir kimlik numarası üzerinden (KAREKOD), üretiminden nihai kullanıcıya kadarki aşamalarda takibini öngörüyor. İlaç firmasından ecza deposuna, ecza deposundan eczacıya ve eczacı tarafından da hastaya teslim sırasında, ilaç ambalajındaki KAREKOD'un İTS ve ödeme kurumu tarafından doğrulanması gerekiyor.
KAREKOD'a neden ihtiyaç duyuldu?
KAREKOD sisteminden beklenen bazı sonuçlar var. Bunlardan tabii ki en başta geleni, sahte kupür ve ilaç yolsuzluklarının önüne geçmek. Böylece hem kamu ilaç harcamalarında ciddi bir tasarruf sağlanacak hem de hastaların doğru ilaca erişimi güvence altına alınacak. Bunun yanında ilaç hareketlerinin güvenliği, karşılaşılan sorunlar ve bu konuda alınacak tedbirlerin de belirlenmesinde (farmakovijilans) zengin bir veri kaynağı sağlanmış olacak. Böylece genel sağlık politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında da yeni referans değerlere ulaşılmış olacak. Yani tabiri caizse üretimden tüketime kadar ilaç piyasası kayıt altına alınacak.
Sistem tamamıyla oturuncaya kadar kimi aksaklıkların yaşanması beklenebilir. Ancak gerek Sağlık Bakanlığı gerekse SGK, yaşanan sorunların vatandaşa yansımaması için gerekli tedbirleri almış durumda. İlaç kayıt dışılığına vurulan bu darbeden sonra darısı istihdam kayıt dışılığına diyoruz.
Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?
Soru: Sadettin Bey, çalıştığım iş yerinde mesai ücretleri düşürüldü. Eski uygulamada, hafta tatili mesaisi yaptığımızda %100 zamlı ücret alıyorduk. Hafta içi mesaisi ise %50 zamlı idi. İşveren, tek taraflı olarak tüm mesaileri (iş yerinde yazılı açıklama yapmaksızın) %50'ye düşürdü. Bu uygulama kanunlara uygun mudur? Buna karşı bizim ne gibi haklarımız mevcut? Y.K.
Cevap: Değerli okurum, 4857 Sayılı İş Kanunu gereği bir işçiye 7 günlük süre zarfında kesintisiz en az 24 saat dinlenme verilir. Buna hafta tatili diyoruz. İşçinin hafta tatilinde dinlenmesi esastır ancak yine de hafta tatilinde çalışmışsa, ücreti %50 zamlı olarak ödenir. Bunun yanında hafta içi yapılan fazla çalışmalar (mesai) da yine %50 zamlı olarak ödenir. Bahsettiğiniz %100 zamlı mesai ödemesi sadece ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışmaları için yapılır. Dolayısıyla işvereniniz tarafından hafta tatili mesaisinin %50 olarak ödenmesi uygulaması kanuna uygundur.
Doğum borçlanmasıyla hemen emekli olunur mu?
Soru: Sadettin Bey, bir akrabamla ilgili soru sormak istiyorum. Doğum tarihi 11/12/1967, SSK ilk işe giriş tarihi 1984 yılı 3. ayı, işten ayrılma tarihi 1999 yılı 1. ayıdır. SSK isteğe bağlı sigorta primi ödeme başlangıç tarihi 2006 yılı 6. ayı olup doğum yaptığı tarih 2002 yılı Şubat ayıdır. Yanlış hesaplamadıysam şu anda yaklaşık toplam 4500 prim günü var. İsteğe bağlı prim ödemeye devam ediyor. Acaba doğum borçlanması yapabilir mi? Yaparsa hemen emekli olabilir mi? Doğum borçlanması yapmazsa ne zaman emekli olur? Mustafa Öznur
Cevap: Değerli okurum, yakınınız olan bayan 5000 prim gününü doldurduğu tarihte emekli olur. Doğum borçlanması için SGK'ya müracaat edebilir ancak büyük ihtimalle reddedilecektir. Fakat aynı durumdaki bir başka bayan okurumuz yargı yoluna giderek, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin vermiş olduğu kararla borçlanma hakkını elde etti. Dolayısıyla yakınınız da yargı yoluna başvurarak borçlanma hakkını kazanabilir. Böylece kalan günlerini borçlanma yoluyla tamamlayabilir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.