Geçmiş yıllardaki gün boşluklarının primlerinin sonradan ödenerek doldurulması mümkün olmadığından sigortasız geçen günleri olanların bu açıklamaları dikkatle okuması gerekiyor.
Okurumuz Cihangir Fındık “1971 doğumluyum. Sigorta girişim 1986, fakat prim ödemeye 1990 yılında başlayarak görünüyor. Bu dört senelik eksikliğin emeklilik şartlarımı da negatif olarak etkilediğini öğrenmiş bulunuyorum. Geriye dönük olarak hizmet tespit davası açabilir miyim? Veya başkaca bir çözümü var mı?” diyor. Bu aslında bir çok kişiyi yakından
ilgilendiren bir sorun.
SSK’lı olmasına ve işe giriş bildirgesinin verilmesine rağmen prim günleri görünmeyen kişiler için dört aylık dönem bordrosunun verilmemesi, SSK numarasının yazılmaması veya yanlış yazılması, bordro mutabakatsızlığı gibi nedenlerle SSK gün sayısı görünmeyebilir.
Bunun için öncelikle bu durumda olanların ilgili SGK müdürlüğüne başvurması ve gün sayısının neden görünmediğini tespit ettirmesi gereklidir. Müdürlükte gün sayısının idari aşamada/dosyalardan tespiti mümkünse bunun tespiti yapılacak ve hizmetlerine sayılacaktır.
Eğer, işe girişiniz verilmiş ancak bildirgeleri verilmemişse bu durumda hizmet tespit davası açılabilecektir. Normalde 5 yıllık zaman aşımı olmakla birlikte işe giriş bildirgesi verilmiş olup, prim belgeleri verilmeyenlerin başvurusu kabul edilmektedir.
Burada çalıştığınızı kanıtlayıcı belge, bilgi ve tanık ifadeleri ile eksik günlerinizi (veya en azından işe giriş bildirgenizdeki işe başlama tarihi itibariyle 1 günlük hizmetinizi) mahkeme kararıyla tespit ettirebilirsiniz.
Emeklilik için 50 yaşını doldurmalısınız
Okurumuz Selman Bali, “01.11.1986 tarihinde ilk defa çalışmaya başladım. 3212 SSK gün sayım var. Ne zaman emekli olurum?” diye soruyor.
Değerli okurumuz, 50 yaşını ve 5375 gün sayısını doldurduğunuzda SSK’dan emekli olabileceksiniz. SSK gün sayınız emeklilik için yeterli, ancak ayrıca 50 yaşınızı da tamamlamanız gereklidir.
Gün sayınızı tamamlamaya çalışın
Okurumuz İmam Topuz, “01.11.1986 tarihinde ilk defa çalışmaya başladım. Toplam 3212 SSK gün sayım var. Ne zaman emekli olurum?” diye soruyor.
Değerli okurumuz, 49 yaşını ve 5300 gün sayısını doldurduğunuzda SSK’dan emekli olabileceksiniz. 3212 olan gün sayınız emeklilik için yeterli olmayıp, bundan sonraki çalışma sürelerinizde gün sayılarınızı doldurmaya dikkat edin. Eğer ilerde emekli olacağınız tarihte gün sayınız yeterli gelmezse askerlik borçlanması da yapabilirsiniz.
Çıraklık sigortası emekliliği etkiler mi?
Okurumuz Ali Gümüş, “20.06.1969 doğumluyum. 01.07.1982 yılında sigorta başlangıcım var, internetten baktığımda 2016 yılında emekli görünüyorum. Fakat siz geçen gün TV programınızda çıraklık sigortası emekliliğe sayılmaz dediniz. Ben ne zaman emekli olabilirim?” diye soruyor.
Çıraklık döneminde eğer çıraklık okuluna devam ettiyseniz, bu dönemde emeklilikle ilgili primler ödenmediği için sigorta başlangıç tarihi sayılmaz ve emekliliğe etkisi olmaz. Eğer, çırak adı altında normal işçiler gibi sigorta priminiz ödenmiş ise hem emeklilik için sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir, hem de prim gün sayısı hesaplamalarda dikkate alınır. Eğer SGK gün dökümlerinizde 1982 yılındaki günlerinizi görebiliyorsanız sizin çırak olarak değil, normal sigortalılar gibi primleriniz ödenmiştir. Yani, çırak adı altında küçük işçi olarak çalışmış iseniz 1982 yılındaki günleriniz emeklilikte dikkate alınır.
(Kaynak: Star Gazetesi | 08.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.