Başbakan Tayyip Erdoğan'ın özellikle tekstil sektöründe emek sömürüsü yapıldığına yönelik açıklamalara belli kesimler tepki gösterirken, bazı tekstilciler destek verdi.
Türkiye'nin birçok yerindeki tekstil atölyelerinin yüz binlerce kişiye istihdam sağladığını belirten İfa Giyim ve Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ateş, bazı kişilerin emek sömürüsü yaptığına dikkat çekiyor. Hükümetin tekstilde uygulanan Katma Değer Vergisi'ni (KDV) yüzde 18'den yüzde 8'e düşürmesinin piyasaları rahatlattığını vurgulayan Ateş, bu sayede sektördeki kayıt dışı oranının yüzde 80 azaldığını söyledi. Ateş, asgari ücretle çalışanların sigortalarının yarı yarıya düşmesi halinde kayıt dışının önemli bir oranda azalacağını kaydetti.
Rusya, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna başta olmak üzere 19 farklı ülkeye ihracat yapan İfa Giyim ve Tekstil'in yönetim kurulu başkanı Ateş, Başbakan'ın "Kriz bizi teğet geçti." açıklamasının doğru olduğu kanaatinde. Bu dönemde ihracat yaptıkları ülkelerde piyasaların altüst olduğuna işaret eden işadamı, Türkiye'nin ise krizden daha güçlü çıktığını ifade etti. İsmail Ateş, krizin Türkiye piyasalarında başta tekstil olmak üzere birçok sektörde temizlik operasyonu yaptığı görüşünde: "İşine sahip çıkmayan ve gelir-gider dengesini takip etmeyen yüzlerce firma piyasadan çekildi." Ateş, ayrıca bu şirketlerle iş yapan firmaların da süreçten nasibini aldığını dile getirdi. İç piyasaya ürün sunmadıkları için bu dönemde zorlu bir süreç yaşadıklarını vurgulayan Ateş, buna rağmen bir tek kişiyi bile işten çıkarmadıklarını söyledi. İfa Tekstil, 2008'de 10 milyon dolar ciro elde ederken, geçen yıl bu rakam yüzde 30 düşüş gösterdi. Şirket, 2010'da 2008 yılı rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. İsmail Ateş, tekstil sektörünün milyonlarca kişiye istihdam sağladığını, yapılacak yeni düzenlemelerle bu alanda daha fazla kişinin muhafaza edilebileceğini belirtti. Sektörde kayıt dışı çalışanların sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Ateş, bunun önüne geçilmesi için sigorta primlerinin yarı yarıya düşürülmesini önerdi. Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene toplam maliyeti halen 885,74 lira. İşçinin eline geçen 576,57 liralık net ücret dışında işveren sigorta primi ve diğer kesintiler için 309 lira öderken, bu miktar temmuz ayından itibaren 325 liraya yükselecek.
Tekstile uygulanan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin kayıt dışının önlenmesi noktasında önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Ateş, bunun ardından onlarca firmanın tüm satışlarında bire bir makbuz kestiğini açıkladı. Ateş, hükümetin bazı adımlarla sektörlere hareketlilik kazandırdığını ifade etti.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 04.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.