Mesleğin getirdiği alışkanlık olsa gerek her işletmede ister istemez gözüm vergi levhasına takılır. Eğer beyan edilen kazanç ve ödenen vergi yüksek ise vergi levhası muhtemelen kolayca görünür bir yere asılır.
Birçok ülkede uygulanmamakla beraber ülkemizde yıllardan beri vergi levhası asma uygulaması devam etmekte. İlk olarak vergi ödeme bilincini yerleştirmek ve geliştirmek amacıyla getirildi. Her işletmenin vergi mahremiyetine girmeksizin geçen yıla ilişkin ne kadar kazanç beyan edip vergi ödediği işletmenin görünür bir yerine asılmak suretiyle belli edilmekte. Zamanla birçok tüketici özellikle kasalarda beklerken alışveriş yaptığı işletmenin geçen yıllarda ne kadar kazanç elde ettiğini görmekte. Psikolojik olarak yüksek rakamlı kazanç beyan edilip, verginin ödenmesi birçok işletme açısından kıvanç kaynağı. Böyle olunca amaç hasıl olmakta. Tersi durum yani çok düşük rakamların kazanç olarak beyan edilmesi veya zarar beyan edilmesi durumu birçok tüketicinin veya kişinin kafasında soru işareti bırakmakta. Oysa işletmenin birtakım istisnalardan faydalanması, işletmeye yeni açılması, geçmiş yıl zararlarını indirim konusu yapması, zararlı bir şirketle birleşerek zararlarının mahsubunu yapması veya başka nedenlerle de vergiye tabi kazanç yani matrah beyan edilmemiş olabilir. Bu durumda işletme hakkında vergi konusunda hemen önyargılı olunmamalı.
Vergi levhalarının mayıs ayında tasdik edilmesi gerekir
Vergi Usul Kanunu'nun 5/4. maddesine ve tebliğlere göre; işletmelerin mart ve nisan ayından kazançlarını beyan ettikten sonra mayıs ayı içerisinde vergi levhalarını tasdik ettirme ve görünür bir yere asma zorunluluğu var.
Kimler tasdik ettirmek zorunda
Bu düzenlemelere göre, ticari kazanç sahipleri (basit usule tabi olanlar dahil), yazıhanesi olan zirai kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı, (münhasıran telif geliri elde edenler hariç) adi şirketler, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, vergi levhası asmak zorundalar. Bu zorunluluk Kurumlar Vergisi mükelleflerinde ise anonim şirketler, limited şirketler ve eshamlı komandit şirketler için, gayri faal veya tasfiye halinde olsalar dahi söz konusu. Bunlar dışındaki Kurumlar Vergisi mükelleflerinin vergi levhası asma mecburiyetleri yok.
Nerelere asılmalı
Birden fazla işyeri veya şubesi bulunan mükelleflerin, beyanlarına göre tek bir vergi levhası düzenlemesi ve bu levhayı çoğaltarak diğer işyeri veya şubelerine asmaları; adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde ise her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası doldurulması ve gerekli yerlere asılması gerekir.
Tasdik ettirilen vergi levhalarının mükelleflerce; büro, merkez, şube, satış mağazası, çiftçi yazıhanesi gibi işyerlerine ve taşıt işletmelerinde taşıtlardan her birinin içine, iş sahipleri, personel ve müşteriler tarafından kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde asılması zorunlu. Çok katlı mağazalarda ise her kat için bir adet vergi levhasının asılması gerekmekte.
Kim tasdik etmeli
Vergi levhaları, Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı bulunulan vergi dairesine tasdik ettirilmekte. Ancak bu levhayı tasdik yetkisi, ayrıca vergi dairesinin yanı sıra, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir unvanlı meslek mensuplarına da verilmiş. Meslek mensupları da her yıl mayıs ayı sonuna kadar vergi levhasını tasdik ettikleri mükelleflere ilişkin bilgileri, haziran ayının 25'ine kadar kendilerinin bağlı olduğu vergi dairelerine bir yazı ile bildirmek zorundadırlar.
Tasdik yaptırmayanlara ceza
Vergi levhası tasdik ettirerek asmak mecburiyetinde olanların, yasal süresi içinde levha tasdik ettirmediklerinin veya gerekli yerlere levha asmadıklarının tespiti halinde, özel usulsüzlük cezası uygulanmakta.
Cezalı duruma düşmemek için mayıs ayında, vergi levhalarının tasdik ettirilerek işletmelerin görünür bir yerine asılmasında fayda var.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 03.05.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.