BASINDAN YAZILAR
Kurumlar Vergisi beyannamesi için önemli hususlar / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Kurumlar Vergisi beyannamesi için önemli hususlar / İsmail Kökbulut

İçinde bulunduğumuz nisan ayı, Kurumlar Vergisi mükellefleri için beyanname verme dönemi.

Kurumlar Vergisi mükellefleri, 2009 yılı kazançlarına ilişkin olarak hazırlayacakları beyannamelerini 26 Nisan 2010 Pazartesi günü akşamına kadar vermek ve tahakkuk eden vergiyi de nisan ayı sonuna kadar ödemek zorunda.

Kurumlar Vergisi beyannamesinin hazırlanması sırasında oldukça dikkatli olunması gereken birçok nokta var. İşin uzmanlarının dahi beyanname hazırlanması sırasında oldukça dikkatli olmaları gerekli. Biz de beyannamelerin hazırlandığı bugünlerde kurum kazancını etkileyecek hususları kısaca hatırlatalım istedik.

- Giderler: Kurumların yapmış olduğu gider mahiyetindeki harcamaların mevzuata uygunluğunun yeniden test edilmesinde büyük fayda var. Bazı giderlerin mevzuata aykırı olduğu tespit edilirse, bunların kanunen kabul edilmeyen gider olarak kaydedilmesi şart.

- Transfer fiyatlandırması: Kanunun belirlediği ilişkili kişilere mal veya hizmet satışı varsa, bu işlemlerde uygulanan fiyatın, ilişkili olmayan kişilere yapılan satışlarda uygulanan fiyatla (emsal fiyat) uyumlu olması gerekli. Dolayısıyla ilişkili kişilerle yapılan işlemlerin tespit edilerek ve bu işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluğu sağlanmalı.

- Örtülü sermaye: Yıl içerisinde ortak ve ortaklarla ilişkili kişilerden yapılan borçlanmaların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılıyor ve bu borçlar için hesaplanan faiz ve kur farklarını gider yazılmasına izin verilmiyor.

- Geçmiş yıl zararlarının mahsubu: 2004-2008 yıllarına ilişkin geçmiş yıl zararı var ise, bu zarar 2009 yılı kârından mahsup edilebilecek. Aynı zamanda yurtdışı faaliyetlerden elde edilen zararlar ile devir alınan veya bölünen firmalardan gelen zararlar da belirli şartların varlığı halinde mahsup edilebiliyor.

- İştirak kazançları istisnası: Bir kurumun, tam mükellef başka bir kurumun sermayesinde payı varsa bu pay sebebiyle elde edilen kazançlar vergiden istisna.

- Gayrimenkul ve iştirak hissesi satış kazancı istisnası: En az 2 yıl süreyle sahip olunan gayrimenkul veya iştirak hissesi satılıp kazanç elde edilirse, bu kazançların %75'i belirli şartların sağlanması halinde vergiden istisna.

- Serbest bölgelerden elde edilen kazançlar: Faaliyet ruhsatı ve faaliyet türüne göre elde edilen kazançlar vergiden istisna tutulabiliyor. 06.02.2004 tarihi itibarıyla faaliyet ruhsatı varsa, ruhsatta öngörülen sürenin sonuna kadar elde edilen kazançlar istisna.

-Ar-Ge indirimi: Yapılan Ar-Ge harcamasının tamamı gider kaydedilebildiği gibi, aynı harcama tutarı kadar ikinci kez hesaplanacak Ar-Ge tutarı beyannamede çıkan kazançtan indirilebiliyor.

- Teknoloji geliştirme bölgelerinde elde edilen kazançlar: Münhasıran bu bölgelerdeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar vergiden istisna.

- Bağış ve yardımlar: Eğer yıl içerisinde bağış yapılmışsa, bağışın nereye yapıldığı ve mahiyetinin ne olduğuna bağlı olarak bağış tutarının belli bir kısmı veya tamamı kazançtan indirilebiliyor.

Kuşkusuz dikkat edilmesi gereken daha birçok nokta var. Beyannamede bildirilen kazanç tutarından; 1- Yabancı ülkelerde elde edilen gelirler için ödenen vergilerin 2- Yıl içinde kesinti yoluyla ödenen vergilerin 3- Ödenen geçici vergilerin mahsup edilmesi gerekli. Mahsup sonucu ödenmesi gereken vergi çıkarsa ödenmeli, aksi durumda iade istenmeli.

Son olarak hatırlatmakta fayda var. Hazırlanacak beyannameler mükellefler için vergi incelemesine alınıp alınmamaları hususunda belirleyici olacak. Beyanname ekinde verilecek mali

tablolar ve diğer belgelerle birlikte beyan edilen gelir tutarı analiz edilerek kimlerin vergi incelemesine alınacağı belirlenecek. Dolayısıyla kurumların beyannamelerin titizlikle hazırlamaları şart.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM