BASINDAN YAZILAR
Doğum yapacağım haklarımı bilmiyorum / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Doğum yapacağım haklarımı bilmiyorum / Lütfi Köksal

Rumuz Zeynep
1983 doğumluyum, 01.02.2010 SSK girişliyim, 5 aylık hamileyim. “Emzirme Yardımı” diye bir ödenek var. Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden tam bir bilgi alamadım. Ne kadar Emzirme Yardımı alacağım, ne zaman Doğum İznine çıkmam gerekiyor?

CEVAP: Zeynep Hanım, Doğum İzni ve Emzirme Ödeneği konuları bize sık sık sorulduğu için ikisine birden cevap vermeyi uygun görüyorum.

DOĞUM İZNİ 16 HAFTA
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde Doğum İzni şu şekilde düzenlenmiştir:
> Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir.
> Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
> Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir.
> Süreler hekim raporu ile belirtilir.
> İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
> Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ VAR
Geçici İş Görmezlik Ödeneği (raporluya SGK’nın verdiği maaş) almanız için sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki 8’er haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için veya sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise 3’te 2’sidir.
İşvereniniz Doğum İznine çıksanız bile aylığınızı normal öder ve sigorta priminizi yatırır ise doğum öncesi ve sonrası Geçici İş Görmezlik Ödeneklerinizi ve Emzirme Yardımınızı alabilirsiniz.

EMZİRME PARASI 75 TL
Diğer taraftan 5510 sayılı Kanunun 16. maddesinin 3. fıkrasında, şu hüküm verilmiştir: “Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden Emzirme Ödeneği verilir.”
Buna göre söz konusu kimselere verilmesi gereken emzirme ödeneği 2010 yılı için 75.00 TL olarak belirlenmiştir.
Bunun tek şartı da doğumdan önce 1 yıl içinde en az 120 gün prim ödenmiş olmasıdır. Ayrıca, işten çıkan sigortalıların çıkma tarihinden itibaren 310 gün içinde çocukları doğarsa, doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla Emzirme Ödeneğinden yararlanırlar.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 17.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM