SORU: Ben bir akaryakıt istasyonunda çalışıyorum. Bazen akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara araba plaka numaraları hatalı girilebilmektedir. Bazen arkadaşlar fişlerin üzerindeki plaka numarasını elle düzeltmektedirler. Ancak hafızadaki plaka numarasını düzeltmek mümkün olmamaktadır.
Cihaza hatalı plaka girilmesi halinde hatalı girilen plaka numarası nasıl düzeltilecektir?
YANIT: Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında"ki yasa ile ilgili 68 seri numaralı tebliğin 6'ncı bölümünde de ifade edildiği üzere "Ödeme kaydedici cihazların hafıza ünitelerinin silinemez ve değiştirilemez özellikte olması sebebiyle pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle düzenlenen fişler üzerinde yer alan yanlış plaka bilgilerinin cihaz üzerinden düzeltilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle yanlış plaka bilgisi ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişlerinin düzeltilmesi için, hatalı fiş iptal edilerek bunun yerine Vergi Usul Kanunu'na göre fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenecek faturanın üzerinde iptal edilen ödeme kaydedici cihaz fişinin tarih ve numarası yer alacaktır. Hatalı fiş, istenildiğinde ibraz edilmek üzere akaryakıt istasyonu işletmecisi tarafından faturanın ikinci nüshasına eklenmek suretiyle saklanacak, söz konusu hatalı işlemlerin sık olması veya tereddüt uyandırması halinde ilgili mükellef hesapları incelemeye alınacaktır. Şu kadar ki bahse konu, düzeltme taleplerinin Vergi Usul Kanunu'nun 219'uncu maddesinde hükme bağlanan kayıt nizamına ilişkin süreler içerisinde yapılması ve bu süreler içinde yapılmayan düzeltme taleplerinin dikkate alınmaması gerekmektedir."
Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 219'uncu maddesi uyarınca işlemler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki,
Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.
Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.
Ayrıca, plaka numarası ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlendiği ve bunları yukarıda belirtilen şekilde düzeltmediği tespit edilen mükelleflere her bir tespit için ayrı ayrı olmak ve mükellef grupları dikkate alınmak suretiyle Vergi Usul Kanunu'nun 352/II-7'nci maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilmektedir.
SORU: Geçtiğimiz ay, alış faturalarımızın bir bölümü zayi olmuştur. Ancak söz konusu faturalar zayi olmadan önce kayıtlarımıza işlenmiş bulunmaktadır. Bu faturaları bize düzenleyenlerden tasdikli birer örneğini alarak yerine koyabilir miyiz?
Bu konuda yapılacak başka bir işlem var mıdır?
YANIT: Size daha önce söz konusu faturaları düzenleyen firmaların verecekleri ikinci örnek faturalar ile kayıtlarınıza intikal ettirmiş bulunduğunuz işlemleri kanıtlamanız mümkündür.
Bu nedenle özellikle ilgili kuruluşlardan ikinci örnek faturaların üstüne "asıllarının kaybolması nedeniyle alıcının istemi üzerine işbu ikinci örnek fatura verilmiştir" gibi bir açıklamayı da yazdırırsanız daha doğru hareket etmiş olursunuz.
Bu bağlamda alacağınız ikinci örnek faturalar işlemlerinizi kanıtlamaya yeterli olacaktır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 07.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.