İçerisinde bulunduğumuz nisan ayı, Kurumlar Vergisi mükellefleri için Kurumlar Vergisi beyannamesi düzenleme ve verme dönemi.
Mükellefler için Kurumlar Vergisi beyannamesinin hazırlanması sırasında oldukça önemli bir husus transfer fiyatlandırması işlemleri. Formun titizlikle doldurulması geçen haftaki yazımızda belirttiğimiz gibi önemli. Yıl içerinde verilen beyannameler ve formlarda yer alan bilgi ve tutarların yılın tamamını kavrayan Kurumlar Vergisi beyanname ekleri ile tutarlı olması gerekir. Aksi halde riskli şirketler arasına alınıp incelenme olasılığınız oldukça yüksek.
Dostluk başka alışveriş başka!
Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre, kurumların ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunmaları durumunda, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılıyor. Kısaca eş, akraba gibi yakınlığı bulunan kişilere farklı fiyat uygulayarak vergiden kaçınmak mümkün değil.
İlişkili kişilerle yapılan alışverişlerde ilişkinin fiyata yansımaması şart
Bu kapsamda Kurumlar Vergisi mükellefleri, ilişkili kişilerle bir hesap dönemi içinde yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satım işlemleri ile ilgili olarak "Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form"u doldurmak ve Kurumlar Vergisi beyannamesi ekinde, bağlı bulunulan vergi dairesine göndermek zorunda.
Tüm mükellefler form düzenlemek zorunda mı?
Form, Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içinde;
- İlişkili kişilerle gerçekleştirilen mal veya hizmet alım ya da satım işlemlerinin,
- Yurtdışı iştiraklerinin,
- Ortak veya ortakla ilişkili kişilerden temin edilen bir borcun bulunması halinde doldurulmak zorunda. Bunlardan hiçbiri mevcut değilse formun doldurulmasına gerek yok.
Form nasıl doldurulacak?
Kurumlar Vergisi mükelleflerinin bir hesap dönemi içerisinde ilişkili kişilerle gerçekleştirdikleri tüm işlemlerine ilişkin alım ve satım tutarlarının yazılması gerekli. İlişkili kişi olmakla beraber herhangi bir alım satım ve diğer işlemler yoksa bu kişilerin yazılmasına gerek yok.
Form 5 bölümden oluşuyor. İlk bölümde ilişkili kişilere ilişkin bilgiler yer alıyor. Bu bölüme ilişkili kişi kapsamında değerlendirilen ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında bulunan gerçek kişi ve kurumlara ilişkin bilgiler yazılacak.
Mükellefin bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle gerçekleştirdiği alım ve satım işlemlerine ilişkin bilgiler Formun (II) numaralı bölümüne yazılıyor. Formun (II) numaralı bölümü belki de en can alıcı bölüm. Zira mükellef ilişkili kişilerle yaptığı işlemleri bu bölümde detaylıca Gelir İdaresi'ne bildiriyor. Formun (III) numaralı bölümünde ise bu işlemlerde belirlenen fiyatların hangi yöntemler kullanılarak tespit edildiği bildiriliyor.
Formun (II) numaralı bölümü doldurulurken her bir işlemle ilgili olarak "Alım" sütununa, mal veya hizmet alımına istinaden ilişkili kişi tarafından sağlanan işlem tutarı, "Satım" sütununa ise mal veya hizmet satışına istinaden ilişkili kişiye sağlanan işlem tutarı yazılacak.
Alım ve satım sütunlarında yer verilecek tutarlara Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi dahil edilmeyecek. Alım-satım işlemlerinde iade, iskonto ve diğer indirimler varsa bu tutarlar düşüldükten sonra kalan net tutarlar yazılacaktır. Mesela ilişkili kişiye yıl içerisinde toplam 2.000.000 TL'lik mal satışı ve buna mukabil 400.000 TL'lik iade var ise, bu iki işlem ayrı ayrı yazılmayacak, netleştirme yapılarak 1.600.000 TL'lik satış Formda belirtilecek.
Formun (II)'nci bölümü varlıklar, hizmetler, mali işlemler ve diğer işlemler olmak üzere 4 kısımdan oluşuyor ve her kısmın nasıl doldurulacağına ilişkin açıklamalar Sirkülerde yer alıyor.
Formun (IV) numaralı bölümünde kurumun yurtdışı iştiraklerine ilişkin bilgiler, (V) numaralı bölümünde ise örtülü sermaye uygulamasına ilişkin bilgiler yer alıyor.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.04.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.