SORU : Ankara'da muhtelif ithal ürünler satan mağazalarımız vardır. Müşterilerimiz arasında yabancı elçilik çalışanları da bulunmaktadır. Alımlarında KDV ödemek istememektedirler. Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre diplomatik istisnadan yararlanacak alıcılar kimlerdir, nasıl bir belgeye sahiptirler, alım tutarlarında bir sınırlama getirilmiş midir, bu alıcılara şirketimiz tarafından yapılan satış sırasında yapılacak işlemler nelerdir?
CEVAP: Arın Bey, istisnadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ile bunların diplomatik statüye haiz bulunan diplomatik misyon şefleri, diplomasi memurları, konsolosluklarda görevli misyon şefleri, meslekten konsolosluk memurları faydalanabileceklerdir.
Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, servis pasaportu hamili olan ve Dışişleri Bakanlığı'nca II. sınıf kimlik kartı verilen teknik ve idari personel de diplomatik istisnadan yararlanabilecektir. İstisna uygulanacak ülkeler ile istisna kapsamına girecek mal ve hizmetler Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları'nca müştereken belirlenecek ve Dışişleri Bakanlığı'nca, temsilciliklere istisnadan faydalanacakları mal ve hizmetleri gösteren bir belge verilecektir. Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde asgari harcama limitleri Dışişleri Bakanlığı'nca belirlenecek ve bu miktar istisna belgesinde belirtilecektir.
Diplomatik istisna kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımları, söz konusu istisna belgesine dayanılarak katma değer vergisiz olarak yapılacaktır. Dolayısıyla satıcılar tarafından kendilerine ibraz edilen istisna belgeleri incelenerek, satın alınmak istenilen mal ve hizmetlerin istisna kapsamına girip girmediği tespit edilecek, kapsama giren mal ve hizmetlerin satışında düzenlenen faturada Katma Değer Vergisi hesaplanmayacak ve alıcıdan tahsil edilmeyecektir. Bu satışlar için düzenlenen faturaya, alıcı adı ve adresinin yanı sıra uyruğu, belgenin tarih ve numarası ile kimlik kartının numarası yazılacaktır.
SORU: Bugün geçerli olan kıdem tazminat tavanı nedir?
CEVAP: İrem Hanım, bilindiği gibi kıdem tazminat tavanı gibi bazı düzenlemeler memur maaş katsayısı ile orantılı olarak değiştirilmektedir. 29 Eylül 2006 tarihli 26304 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan BKK ile memur maaş, taban aylık ve yan ödeme katsayısı olarak yeniden tespit edilmiştir. Uygulama dönemi 0./07.2006-31.12.2006 arasındaki dönemdir. Değişiklik sonrası kıdem tazminat tavanı 1.857,44 YTL olmuştur. Ayrıca bu katsayı değişiklikleri ile çalışmayan ve emekli maaşı almayan eşe yapılacak yardım 67,12 YTL olurken; çocuk yardımı 0-6 yaş grubu için 22,37 YTL, 6 yaş üzeri için 11,19 YTL olmuştur.
Özel sektörün vergiden muaf çocuk yardımı için dikkate alacağı bu değerler en fazla 2 çocuk için geçerlidir.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.