BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Gurbetçiye Türkiye’de Özel Avantajlar - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Gurbetçiye Türkiye’de Özel Avantajlar

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye’de yaşayanlara kıyasla daha şanslılar. Çünkü Türkiye’de yaşayanların yararlanamadıkları, çok önemli vergi avantajlarından yararlanabiliyorlar. Bu avantaj, Türkiye’de az vergi ödemek ya da hiç vergi ödememek şeklinde oluyor. Bundan yararlanmak isteyenlerin, yurtdışında çalışma ya da oturma iznine sahip olmaları ve bunu kanıtlamaları yeterli.


Türk şirkete ortaklık


Türkiye’de bir anonim ya da limited şirketin ortağı olan kişi, şirketin kár dağıtması durumunda, aldığı brüt kár payı (temettü) tutarının, 36 bin YTL’yi aşması durumunda, bu gelirin yarısını beyan ediyor ve gelir vergisi ödüyor. Örneğin, 2 milyon YTL kár payı geliri elde eden bir kişi, bu gelirinin yarısı olan 1 milyon YTL’yi beyan ediyor ve gelir vergisi ödüyor. Aynı şirkete ortak olan ve 2 milyon YTL kár payı alan, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı ise beyanname vermiyor ve gelir vergisi de ödemiyor. 2 milyon YTL yerine 200 milyon YTL gelir elde etse de durum değişmiyor.


Türkiye’deki

işyeri kirası



Türkiye’deki gayrimenkulünü büro, dükkan, mağaza ya da 10 katlı binayı ‘iş yeri olarak’ kiraya veren kişi, elde ettiği brüt kira tutarı, yılda 18 bin YTL’yi aştığında, kira gelirinin tamamını, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ediyor. Örneğin, yılda 600 bin YTL kira geliri elde eden bir kişi, bu gelirini beyan ediyor ve gelir vergisi ödüyor. Türkiye’deki gayrimenkulünü, büro, dükkan, mağaza ya da otelini kiraya veren, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı ise 600 bin YTL hatta 6 milyon YTL kira elde etmiş olsa dahi bu gelirini Türkiye’de beyan etmiyor ve gelir vergisi de ödemiyor.


Borsa kazançları


Türkiye’de yaşayan kişinin, bir yıldan daha az süre elde tutmuş olduğu hisse senedini elden çıkarmasından sağladığı kazanç, yüzde 10 oranında stopaja tabi tutuluyor (Bkz. 23.7.2006 tarih ve 2006/10731 sayılı BKK). Bir yıl geçmişse, eldedilen kazanç stopaja tabi tutulmuyor, beyan da edilmiyor. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşının ise borsada elde ettiği kazanç, tutarı ne olursa olsun, stopaja tabi tutulmuyor. Eldedilen gelir de beyan edilmiyor.


Hazine bonosu

tahvil ve Eurobond



Türkiye’de yaşayan bir kişi, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren elde etmiş olduğu Hazine bonosu faizi ve devlet tahvili faiz geliri nedeniyle, yüzde 10 oranında, stopaja tabi tutuluyor. Daha açık bir anlatımla, 500 bin YTL faiz geliri elde etmişse, 50 bin YTL’si vergi olarak kesiliyor. Eurobond faiz geliri ise 18 bin YTL’yi aşıyorsa, tamamı beyan edilip gelir vergisi ödeniyor. (Bkz. 30 Eylül 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 258 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği, 5.2.1) Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşının ise Türkiye’de elde ettiği Hazine bonosu, devlet tahvili ve Eurobond faiz geliri, tutarı ne olursa olsun Türkiye’de beyana

tabi değil. Buna

göre örneğin, Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşı, bugün itibariyle Türkiye’de 3 milyon YTL Hazine bonosu faiz geliri elde etmişse, bu faiz ödenirken yüzde 0 stopaj yapılacak. Bu gelirini de Türkiye’de beyan etmeyecek.


İKEA’nın deposu yandı


İKEA Mobilya’nın Gebze’de bulunan deposunda, önceki akşam yangın çıktı. Elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın, kısa süre tüm depoyu sardı. İtfaiye ekipleri yangını saatler süren çalışmanın ardından söndürebildi. Yangında herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Fabrika yöneticilerinden Aykut Demirci, tahmini olarak 19 bin YTL’lik bir maddi kaybın meydana geldiğini belirtti.

(Kaynak: Star Gazetesi | 07.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM