BASINDAN YAZILAR
Naylon faturacıları iyot gibi açığa çıkarma formülü / Ahmet Karabıyık - MuhasebeTR

Naylon faturacıları iyot gibi açığa çıkarma formülü / Ahmet Karabıyık

Daha önceleri de işittiğim bir tabirdi. İktidarla ana muhalefet arasındaki malum tartışma ‘iyot' üzerinden yapılınca iyice merak ettim... İyot elementinin (suya karıştığında) çözünürlüğü düşükmüş. Dolayısıyla kendini gizleyemediğinden, sarı bir çözelti olarak kendini açığa veriyormuş. ‘İyot gibi açığa çıkma' tabiri de buradan geliyormuş.
İyotun kendini açığa vermesi, Maliye'nin son yıllarda yaptığı bir kontrol yöntemini hatırlattı bana. İşletmelerin; Maliye'ye her ay verdikleri BA ve BS formları sayesinde sahte faturalar artık kolayca tespit edilebiliyor. Naylon faturacının piyasaya sürdüğü fatura; alıcının kayıtlarına girerken (vergisini düşürürken), satıcının kayıtlarına girmediğinden (ya da faturadaki satıcı gerçekte hiç var olmadığından), yapılan kontrollerde naylon faturacı kendini adeta iyot gibi açığa veriyor. Önceden Maliye'nin bunu tespit etmesi oldukça zordu.
Şimdiyse durum farklı. Alıcının kayıtlarında olan bir fatura, eğer satıcının kayıtlarında yoksa; bu durum hemen o ay Maliye'nin sisteminde fark edilebiliyor. Alıcının naylon fatura kullandığı hemen o ay açığa çıkabiliyor.
İşletmeler, 5.000 TL üstü her türlü mal/hizmet alış ve satışlarını BA ve BS formları ile her ay vergi dairesine bildirmek zorunda. Bu listeler yalnız alış ve satış tutarlarını değil, alış ve satış yapılan firmaların unvan ve vergi numaralarını da içermekte.
Maliye, satıcı ve alıcının kayıtlarını karşılaştırarak nayloncuların tespitini, kendi imkânlarından çok muhasebecilerin desteği ile yapabiliyor. Muhasebeci/mali müşavirler her işletme için aylık alış ve satışların kimlerle yapıldığını gösteren formları, her ay Maliye'ye elektronik ortamda iletiyorlar. Dolayısıyla Maliye, önüne hazır gelen verileri karşılaştırarak bu tespiti yapıyor. Gerçek olmayan fatura tespitinin ağır işçiliği muhasebecilerde yani. İşletme bazında onlarca, yüzlerce faturanın detayları muhasebeciler tarafından listeleniyor. Bir nevi devlete bedava hizmet sunuluyor.
Peki muhasebeciler bu denli Maliye'ye destek olurken, Maliye muhasebecilerin sisteme yönelik önerilerine ne kadar destek veriyor. Muhasebeciler, "Ülkemiz pratiğinde birçok fatura, düzenlendiği ay alıcıya ulaşmıyor, kayıtlarına ertesi ay/aylarda dahil oluyor. Bu yüzden birçok mükellef cezai duruma düşecek. Düzeltmeler de esneme yapılamaz mı?" diyor.
Muhasebeci ve mali müşavirlerin yıllardır tekrarladığı ve Maliye'nin çözmediği bir konuya daha değinmek gerekir yeri gelmişken. Son çeyrek ‘geçici' vergi beyannamelerinin kaldırılması konusu. Bu konuda da muhasebeciler haklı olarak diyor ki: "Zaten bir ay sonra ‘kesin' Gelir Vergisi beyannamesini, iki ay sonra da ‘kesin' Kurumlar Vergisi beyannamesini veriyoruz. Dolayısıyla bu ‘kesin' beyannameler ‘geçici' beyannameleri de kapsadığından, son çeyrek geçici vergi beyannamesi kaldırılsa, Maliye ne kaybeder ki?"
Umarız Maliye, kendisine bedelsiz hizmet veren muhasebecilerin bu sorunlarına duyarsız kalmaz ve en kısa zamanda çözer.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 07.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM