BASINDAN YAZILAR
Memura toplu sözleşmenin yanında grev hakkı da verilmeli / Ziya Perver - MuhasebeTR

Memura toplu sözleşmenin yanında grev hakkı da verilmeli / Ziya Perver

Hükümetin Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik öngören teklifi TBMM'ye verildi. Teklifin 5. maddesi ile memurlar toplu görüşme yerine, toplu sözleşme yapacak. Ama grev hakları yok. Maddeye göre;
MADDE 5- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 53. maddesinin kenar başlığı 'A. Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı' şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. "Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kurulu'na başvurabilir. Uzlaştırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma sekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Uzlaştırma Kurulu'nun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir." denilmektedir.

Bugüne kadar memurlar toplu görüşme adı altında devletin yetkilileri ile aynı masaya davet edilir, görüşleri alınır, ardından da toplantıdan çıkarılırlardı. Sonrasında ise Bakanlar Kurulu kesin kararını verirdi. Teklif yasalaşırsa memurlar ile kamu yetkilileri (daha doğrusu toplu sözleşmeden sorumlu devlet bakanı) aynı masa etrafında toplanacak. Kamu çalışanları, dileklerini ve isteklerini ifade edecek, ilgili devlet bakanı da talepleri kendi durumuna göre kabul edecek veya etmeyecek. Toplu sözleşme görüşmeleri sonrasında anlaşma olmazsa, Bakanlar Kurulu yerine taraflardan birisi kanunla oluşturulacak Uzlaştırma Kurulu'na başvuracak. Son sözü Kurul söyleyecek. Kurulun kararına hem devlet hem de memur uyacak.

Anayasa teklifi TBMM tarafından aynen kabul görürse uzlaşmazlık sonrasında memura üretimden gelen çalışmama hakkı olan, grev hakkı getirilmezse bunun adı toplu sözleşme olamaz. Toplu sözleşme sonu grev veya lokavt ile biten uygulamalara denebilir. Öte yandan olayın AB normları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uymayan yönleri de var. Geçmiş yıllarda iş bırakan-eylem yapan memurlara verilen cezalar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde tazminatla sonuçlanmış ve mahkeme kararlarında, Avrupa Sosyal Şartı'na atıf yapılmıştı. Kararda "...Grev yapma hakkı ile ilgili olarak, her ne kadar 11. maddede bu hak açıkça ifade edilmemişse de bu hakkın tanınması, hiç kuşkusuz en önemli sendikal haklardan birini teşkil ediyor..." denilerek, kamu görevlilerinin toplu eylem/hareket hakkının düzenlemesi zorunluluğu ortaya konulmuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ, SSK ve BAĞ-KUR EMEKLİlerinin işine YARAR

Şimdiki uygulamalara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine geçmiş altı aylık dönemde gelişen enflasyon oranı kadar zam yapılmaktadır, memur ve memur emeklileri de gelecek altı aylık beklenen enflasyon oranı kadar zam almaktadır. Bu da SSK (ve Bağ-Kur) emeklileri ile memur emeklilerine yapılan zammın farklı oranlarda olmasına yol açmaktadır. Şimdi yeni anayasa teklifi ile tüm emeklilere, memurlara yapılan zam kadar zam verileceği için bundan SSK ve Bağ-Kur emeklileri olumlu yönde yararlanacaktır.



Emeklilerin de KEY hakkı bulunuyor
Babam 1983 yılında SSK'dan emekli olmuştu. Şimdi açıklanan KEY listesine baktık, adına 1.100 lira KEY parası çıkmış. Bir hata var diye parayı çekmiyoruz. Ne yapalım parayı alalım mı? İsmi mahfuz

'3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun' gereğince sadece çalışanlara değil, emekliler adına da KEY ödemesi yapıldı. Kanunun 1. maddesine göre; "Madde 1

a)... T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı almakta olanların kendilerine,

c) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile aynı kanunun geçici 20. maddesine tabi ve 991 sayılı kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumu'na devredilen sandıklar mevzuatına göre yaşlılık veya malullük aylığı bağlanmış bulunanlara, bu kanunda belirtilen esas ve usuller dahilinde 'Konut Edindirme Yardımı' yapılır.

Konut Edindirme Yardımı'ndan, hizmet tahsisli konutlar dışında her ne şekilde olursa olsun konut tahsis edilmiş bulunanlar, kurumların yurtdışı kadrolarına sürekli görevle atananlar, kanunları gereği sözleşmeli statüde çalışanlar, memur ve işçi emeklilerinden bağımsız konut sahibi bulunanlar yararlanamaz."

Madde metninden de görüleceği gibi SSK ve T.C. Emekli Sandığı emeklilerinden evi olmayanlara da SSK ve Emekli Sandığı KEY ödemesi yaptı. Gariban Bağ-Kur emeklilerine ise devlet KEY ödemesi vermedi. Bu sebeple, 1987 ile 1995 yılları arasında hüküm süren KEY sadece çalışanlara değil emekliler adına da ödendi. 3320 sayılı kanun gereğince, emekli olduğu halde kendi adına bağımsız evi olmayan SSK ve Emekli Sandığı emeklilerine emekli oldukları kurumlar KEY parası ödedi. Bu sebeple hata yok. Paranızı gönül rahatlığıyla alın.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 03.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM