Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6 büyüyerek yüzleri güldüren Türkiye ekonomisine bir sevindirici haber de ihracat rakamlarından geldi.
Türkiye'nin mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayı rakamlarını Kahramanmaraş'ta açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF ile anlaşma ihtimalinin ortadan kalkmasıyla rahat bir nefes aldıklarını söyledi. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, Büyükekşi'nin açıkladığı rakamların 1 Nisan şakası olmadığını vurguladı.
Yılın ilk üç ayındaki ihracat yüzde 22,36'lık artışla 25 milyar 686 milyon dolar olurken son 12 aydaki ihracat 101 milyar 777 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Mart ayındaki artışın şubat ayına oranla yüzde 16,3 oranında olduğu görülürken, otomotiv sektörü yine ilk sırayı aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın son 7 yılda olduğu gibi yine büyümenin ve istihdamın motoru olacağını söyledi.
TİM, mart ayı ihracat rakamlarını Kahramanmaraş'ta açıkladı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı toplantıda sonuçları paylaşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,34'lük artışla 9 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Son rakamlarla ihracattaki artış ivmesinin kalıcı hale geldiğinin teyit edildiğini dile getiren Büyükekşi, "Bu artışın önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz." dedi. Mart ayında, şubat ayına oranla yüzde 16,3'lük bir artışın yaşandığına vurgu yapan Büyükekşi, otomotiv sektörünün 1 milyar 794 milyon dolar ihracatla liderliğini sürdürdüğünü açıkladı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de 1 milyar 244 milyon dolar ile ikinci, demir-çelik sektörünün ise 1 milyar 42 milyon dolar ile üçüncü olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Tarım sektörü mart ayında 1 milyar 232 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,88 pay alırken, sanayi sektörünün payı 8 milyar 95 milyon dolar ihracat ile yüzde 84,6, madencilik ürünlerinin payı ise 242 milyon dolar ile yüzde 2,53 oldu." diye konuştu. Büyükekşi, en fazla ihracat artışının yüzde 110,58 ile kesme çiçek sektöründe olduğuna dikkat çekti. Avrupa pazarındaki ülkelerde de ciddi artışlar olduğunun altını çizen Büyükekşi, "İspanya'ya yüzde 49, İsveç'e yüzde 40, Fransa ve İngiltere'ye yüzde 37, İtalya'ya yüzde 35, Romanya'ya yüzde 28 ve Almanya'ya yüzde 15 ihracat artışı sağladık." dedi.
Konuşmasında, son günlerin tartışma konusu olan anayasa değişikliğine de değinen Büyükekşi, 12 Eylül anayasasının Soğuk Savaşın şekillendirildiği bir dünyada yapıldığını ve bu Anayasa'nın vatandaşını tehdit gören bir anlayışla kaleme alındığını kaydetti. O dönemki Anayasa'nın karma ekonomi modelini öngördüğüne dikkat çeken Büyükekşi, "Dünya değişti. Türkiye değişti. 1982 Anayasası'nın kabul edildiği dönemde toplam ihracatı 5,7 milyar olan bir ülke idik. 2009'da 102 milyarlık bir hacme ulaştık. 2009'da 102 milyar dolarlık bir hacme ulaştık. Daha olumlu gelişmelerle devamı için bu değişimin mutlaka hesaba katılması gerekli. Anayasa, daha önce de pek çok kere değişti. Fakat kendisi tam olarak değişemedi." ifadelerini kullandı. Piyasa ekonomisini önceliğe koyan bir anayasanın gerekliliği üzerinde duran Büyükekşi, "2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı mümkün kılacak, değişim ve dönüşüme uygun, 21'inci yüzyılın ruhunu taşıyan, bireysel hak ve özgürlükleri gözeten, demokrasinin kökleşmesini, zenginleşmesini sağlayacak, AB ile uyumlu, Türkiye'yi Avrupa'ya taşıyacak bir anayasa gerekli." şeklinde konuştu.
IMF anlaşması olmadı, rahat nefes aldık
Türkiye'nin IMF olmadan yoluna devam edeceğini ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, IMF anlaşması ihtimalinin ortadan kalktığını ve rahat bir nefes aldıklarını dile getirdi. Türkiye'nin IMF anlaşması olmadan yoluna devam edebilecek güçte olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları söyledi: "Bunu defalarca kamuoyunda savunduk. Bugün, haklı olduğumuzu görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. IMF ile anlaşma olmayacağı açıklandığında piyasaları yakından takip ettik. Siz de gördünüz. Borsa yoluna devam etti. 57 bin seviyelerine kadar yükseldi. Faizler ise yüzde 9'un altına düştü. Döviz kurunda ise herhangi bir hareketlilik gözlenmedi. Açıkçası Türkiye'nin IMF'siz yoluna devam etmiş olması Türkiye'ye olan güveni artırdı."
Çağlayan: Başkan 1 Nisan şakası yapmıyor rakamlar gerçek
Mart ayı ihracatını değerlendiren Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın destan yazmaya devam ettiğini söyledi. TİM Başkanı Büyükekşi'nin açıkladığı rakamlarla 1 Nisan şakası yapmadığını belirten Çağlayan, morallerin yükseldiğini, bunun Türkiye'nin eski günlerine döndüğünün bir göstergesi olduğunu vurguladı. Türkiye'nin artık küresel bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Çağlayan, dünyanın 22'nci ihracatçı ülkesi olduğunu ifade etti. Mart ayında ihracatta artış yaşanmayan sektörün bulunmadığını kaydeden Çağlayan, artışın son üç ayda yüzde 20'nin altına düşmediğine dikkat çekti. Kesme çiçek ihracatındaki artışta, Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak'a yapılan peyzaj çalışmalarının etkisinin bulunduğunu söyleyen Çağlayan, ihracatta lokomotif olan taşıt araçlarının, eski günlere dönüşün bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2009'un son çeyreğinde ara verdiği büyümeyi tekrar yakaladığını dile getiren Çağlayan, "2010 molanın bittiği bir yıldır. Durmak yok yola devam edeceğiz. 2010'un ilk çeyreğinde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşacağız. Yüzde 11'ler seviyesinde büyümeyi yakalayacağız." dedi. Çağlayan, kriz ortamında Türkiye'nin kredi notu yükselen 17 ülkeden birisi olduğunu hatırlattı. IMF çıpası olmadan bu başarıyı yakalamanın önemli olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, "Artık IMF çıpası değil, Türkiye'nin kendi çıpası var." değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası'nın faiz politikasını de eleştiren Bakan Çağlayan, ihracatçının önünün açılmasını istedi. Faizlerin hâlâ yüksek olduğuna vurgu yapan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı, Merkez Bankası'nın bu faiz politikasıyla kur üzerinde büyük baskı uyguladığını, adeta ihracatçının belini kırdığını sözlerine ekledi.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 02.04.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.