Okurumuz Erdoğan Erbil; “Ben emekliyim. Bir yerde çalışmak istiyorum. Beni yeniden sigorta yapmak istiyorlar. Emekli maaşıma kesinti olur mu? Herhangi bir sorun olur mu?” diye soruyor.
Değerli okurumuz, 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde sigortalı olan herkes, ne zaman emekli olursa olsun emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilecektir.
Emekli olup işçi olarak çalışmaya devam edenlerin emekli maaşlarından bir kesinti yapılmaz. Yani emekli maaşlarını tam alırlar. Emekli maaşından kesilme hususu sadece emekli olup Bağ-kur kapsamında faaliyette bulunanlarla ilgilidir.
Dolayısıyla emekli olduktan sonra işçi olarak çalışacak kişiler için; işyerlerinden aldıkları ücretinden yüzde 7,5 işçi payı ve yüzde 22,5+Kısa vadeli sigorta priminin sosyal güvenlik destek primi olarak ödenmesi gerekmektedir.
***
Emekliler KEY’den yararlanabilir mi?
Okurumuz Ayşe Şahin, “Belirtilen yıllar arasında emeklilerden de KEY aidat kesintisi yapılıyor muydu? Söylentiye göre adına evi olmayan emekli maaşlarından da bu paranın kesildiği belirtilmektedir.” diye soruyor.
Okurumuz Ayşe Şahin, “Belirtilen yıllar arasında emeklilerden de KEY aidat kesintisi yapılıyor muydu? Söylentiye göre adına evi olmayan emekli maaşlarından da bu paranın kesildiği belirtilmektedir.” diye soruyor.
Değerli okurumuz, KEY ödemelerinin yasal dayanağı olan Memurlar Ve İşçiler İle Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre;
a) Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine, kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda çalışanlara ve T.C. Emekli Sandığından emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı almakta olanların kendilerine,
b) 10 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde çalışmış işçilere,
c) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile aynı Kanunun Geçici 20 nci maddesine tabi ve 991 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilen sandıklar mevzuatına göre yaşlılık veya malullük aylığı bağlanmış bulunanlara Konut Edindirme Yardımı yapılmaktaydı.
Konut edindirme yardımından, hizmet tahsisli konutlar dışında her ne şekilde olursa olsun konut tahsis edilmiş bulunanlar, kurumların yurt dışı kadrolarına sürekli görevle atananlar, kanunları gereği sözleşmeli statüde çalışanlar, memur ve işçi emeklilerinden bağımsız konut sahibi bulunanlar yararlanamamaktaydı. Dolayısıyla bağımsız konut sahibi olmayan emeklilerin de o dönemde KEY kesintilerinin yapılması gerekmekte idi. Bu durumda adınız son açıklanan listede çıkmadı ise, çalıştığınız kuruma başvurmanızı, başvurunuzdan sonuç alamadı iseniz dava açmanızı öneririz.
***
KEY’de adı çıkmayanlar
ne yapmalı
Okurumuz Berrak Pellegrino, “bir bankadan 2 yıl önce emekli oldum. Kesinti dönemine ilişkin maaş bordroları kaybolduğu için evrak gönderimi yapılmamış. Ne yapabilirim?”
Açıklanan KEY listelerinde adınız çıkmadı ise, o dönemde çalıştığınız işyerinden KEY belgelerinizin bulunamadığı yönünde bir yazı alarak dava açmanızı öneririz.
***
Ne zaman emekli olabilirim?
İşe başlama tarihim 01.07.1987ve prim gün sayım ise 5103 olup, ne zaman emekli olabilirim? Hatice Çakar
Değerli okurumuz, ilk defa 01.07.1987 tarihinde sigortalı olmanız nedeniyle 44 yaşını, 20 yıl sigortalılık süresini ve 5225 gün sayısını doldurmak koşuluyla SSK’dan emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Star Gazetesi | 27.03.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.