Cari açığın 30 milyar dolara dayanması önlem arayışını hızlandırırken ilk akla gelen tedbirler arasında gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışında hareket alanının sınırlı olduğu belirlendi. Edinilen bilgiye göre lüks tüketim mallarının ÖTV'sini geçen yıl yüzde 20'ye çıkaran hükümet, bu grupta ancak 5 puanlık artış yapabilecek çünkü yasal üst sınır yüzde 25.
Cari açığın önüne geçebilmek amacıyla 2005 yılının başında IV sayılı listedeki parfüm, cep telefonu, kürk gibi ürünlerin ÖTV'si yüzde 6,7'den yüzde 20'ye çıkarılmış, 13.3 puanlık artış yapılmıştı. Yapılan bu artışla bu ithal ürünlerin ÖTV'sinde yasal sınıra çok yaklaşıldı. Yasal üst sınır yüzde 25 olduğu için 5 puanlık artışla cari açığın ne kadar düşürülebileceği "tartışılır" duruma geldi. IV sayılı listede lüks ürünler dışında sadece yüzde 6,7'lik oranda beyaz eşya grubu kaldı ancak bu ürün grubunun da ihracatı yüksek olduğu için ÖTV artırımı durumunda fiyatlarda yaşanacak artış sebebiyle ters bir etki yaşanabilecek. Öte yandan, tüketici kredilerine uygulanan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintilerinde de yasal üst sınır olan yüzde 15'lik oran uygulanıyor.
Bu arada ihracatçılarla geçen hafta cuma günü bir araya gelen Maliye Bakanlığı yetkililerinin, artık bu toplantıları düzenli olarak gerçekleştireceği ve ihracatçıların sorunlarının çözümü için harekete geçileceği belirtildi. Toplantıda ihracatçıların KDV ve ÖTV'den kaynaklanan iade sistemine dayalı "teknik" sorunların ele alındığını anlatan yetkililer, ihracatçılarla yüz yüze yapılan bu toplantılarda en azından teknik belirsizliklere yanıt verildiği, çalışılması gereken konuların belirlendiğini kaydetti.
Cari açık artışının engellenmesi amacıyla Maliye Bakanlığı'nda teşvik sisteminin nasıl oluşturulabileceği üzerinde çalışma yapıldığı, sistemin ayaklarının nasıl oturtulacağı üzerinde durulmaya başlandığı da kaydedildi. Hangi sektörlere teşvik verilerek cari açığın azaltılabileceğini değerlendiren bürokrasi, geçmiş dönemde kötü kullanılan yatırım indirimi enstrümanı nedeniyle daha temkinli hareket etme ihtiyacı içinde olunduğunu ortaya koydu.
Özellikle büyük yatırımlara entegre olacak yan sanayiye verilmesi düşünülen teşvikin çerçevesinin çok iyi çizilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer, teşvikin nereye kadar kullandırılacağının belirlenmesinin önemini vurguladı. Vergi Konseyi'nin yaptığı çalışmada; 2-600 milyon YTL arasında büyük yeni yatırımlara Kurumlar Vergisi'nin azalan bir biçimde, yüzde 14-2 arasında uygulanması; büyük yatırıma entegre olacak yan sanayiye de herhangi bir istihdam, yatırım şartı aranmadan Kurumlar Vergisi'nin yüzde 14 olarak uygulanması öneriliyordu.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 04.10.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.