Sözlerini herkesin bildiği bir şarkıdır “kerpiç kerpiç üstüne.”
“Kerpiç kerpiç üstüne kurdum binayı,
Binayı kurdum iken gördüm Leyla’yı,
Leyla başıma açtı türlü belayı”
Gerçekten de Doğu ve Güneydoğu’da özellikle kırsal bölgelerde evler kerpiçte, yakacaklar tezektendir.
Altı şiddetinde depreme dayanamadı kerpiç evler. Tıpkı daha önce Adıyaman’da, Malatya’da ve diğer bölgelerde olduğu gibi, kerpiç evler açıyor bu belayı.
İşte en son Elazığ’da 51 canı aldı kerpiç evler. Ama Elazığ-Malatya-Adıyaman deprem bölgesinde halen onbinlerce insan kerpiç evlerde yaşıyor.
Yılların yoksulluğu ve yokluğudur depremin nedeni. Ama sanki yeni bir şeymiş gibi sunmak ne derece doğrudur, onu da sizin takdirlerine bırakıyorum.
Ama bir an önce önlem alınması gerektiği de aşikar.
20 yılda emeklilik
Okurumuz Nazmiye Demiroğlu diyor ki, “20.01.1971 doğumluyum ve 8 mart 2010 da 20 yılım doluyor. Öğretmenim. Emekliliğimi isteyebilir miyim?”
Memurlar işçilerle aynı mevzuata tabi değildir. İşçilerle memurlar arasında hem çalışırken hem de emeklilikte bariz farklılıklar vardır.
İşçiler, emeklilik için gereken sigortalılık süresini ve prim gününü (15 yıl ve 3600 günü) doldurup, yaşlarını beklediklerinde kıdem tazminatı alarak ayrılabilmektedir.
Ancak memurlarda bu durum biraz farklıdır. Memurlardan kadınların 20 tam yılı ve erkeklerin de 25 tam yılı doldurup yaş şartını beklemeleri halinde hem emekli aylıkları, hem de ikramiyeleri emekli olacakları tarihte verilecektir. Diğer bir deyişle 20 yılı doldurduktan sonra gerekli yaş şartını tamamlayıncaya kadar emekli maaşı ödenmez ve emekli aylığı bağlandığında ikramiyeniz de ödenir.
Askerliğin emekliliğe etkisi
Okurumuz Yunus Karakoç “ilk defa 1990 yılında işe girdim, askerden önce SSK girişim yok ve askerlik borçlanması yapabilir miyim?” diye soruyor.
Hem askerden önce hem de askerden sonra sigortalı olanlar askerlik borçlanması yapabilir. Askerden sonra ilk defa sigorta olanlar için hem sigorta başlangıç tarihleri ve hem de gün sayıları etkilenecektir. Dolayısıyla sigorta başlangıç tarihleri askerlik süresi kadar geriye götürülecektir.
İlk defa askerden önce sigortalı olan, yani sigortalı olduğu tarihten sonra askere gidenler içinse sadece gün sayısı artacaktır.
SGK’lının emekliliği
Okurumuz Cemil Kılınçay diyor ki; “1967 doğumluyum 01/01/1992’de Bağ-Kur’a girdim, 15 sene 18 gün Bağ-Kur’da günüm var. 2007 yılında işçi olarak çalışmaya başladım ve halen SSK sigortam devam ediyor. 547 günüm var ne zaman emekli olurum?”
Okurumuz ilk defa 01/01/1992’de çalışma başladığından dolayı 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün ve 53 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilecektir. Yalnız son yedi yılda SSK gün sayınızın fazla olması gerektiğine dikkat ediniz.
(Kaynak: Star Gazetesi | 11.03.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.