BASINDAN YAZILAR
Bağ-Kur'a borcu olanların çocukları da bedava sağlık hizmetinden yararlanabilir / Ziya Perver - MuhasebeTR

Bağ-Kur'a borcu olanların çocukları da bedava sağlık hizmetinden yararlanabilir / Ziya Perver

1980 doğumluyum. 17.10.2001 tarihinden beri mecburi Bağ-Kur sigortalısıyım. Sigortalılığımın başlangıcından itibaren hiç prim ödemedim. Dolayısıyla hiçbir hizmetten de yararlanamadım.
18 yaşından küçük 2 çocuğum var. İlaç alırken eczacı "Çocukların 18 yaş altı kaydını Bağ-Kur'dan açtırmalısın." dedi. Bağ-Kur'a gittim, yeniden sicil gazetesi evraklarını istediler. Evrakları teslim edince 18 yaş altı kayıtları açılacak. Sorularım şöyle: 18 yaş altından faydalanmak için bu işlemin yasal dayanağı var mı? 5458 sayılı Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu'na göre 5 yıl süreyle prim ödemesi yapmayanlar hakkındaki kanuna istinaden sigortalılığımı durdursam mı? Ne kaybım olur? Yakın zamanda benim prim ödemesi yapmam mümkün değil. Bu bağlamda hizmet almadığım için bana karşı bir icra işlemi başlatılamaz diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen. Sigortalılığımı durdurmadan 18 yaş altından çocuklar faydalanırsa Bağ-Kur hizmetinden faydalanmış mı olacağım? Cafer Orhun Şengül

'Sosyal Güvenlik Reformu'nun birkaç güzel yerinden birisi 18 yaşından küçüklerin ana-babalarının durumlarına bakılmaksızın herhangi bir önşart olmadan 'Genel Sağlık Sigortalısı' (GSS) sayılmasıdır. Baba veya anneniz sosyal güvencesi olmasa da, SGK'ya borçları da olsa, 18 yaşından küçük çocuklar devlet üzerine kaydedilerek GSS'den yani hastane ve eczanelerden yararlanabilir. GSS uygulaması gereğince eski adıyla Bağ-Kur'lu yeni adıyla 4/B sigortalıların sağlık yardımı alabilmesi için adlarına en az 30 günlük prim ödenmiş olması gerekiyor. Ayrıca hastaneye gidildiği tarihte SGK'ya en fazla 60 günlük bulunmalı. Öte yandan borcu var diye sağlık yardımı verilmeyen Bağ-Kur'lulardan yıllar sonra bile olsa borç ödenirken sağlık primi de alınması gariptir.

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince kız-erkek fark etmez çocuklara en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti verilmektedir. SGK'da sigortalı olanlar ile SGK emeklilerinin kimlere bakmakla yükümlü olduğu, yani bedava sağlık hizmeti verileceği 5510 sayılı kanunun 3. maddesinde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre; sigortalılar ile emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilere kendi üzerlerinden bedava sağlık yardımı verebilir. Aynı madde gereğince sigortalılar ile emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise; sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamış olan eşini, 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını, geçiminin sigortalı tarafından sağlandığı kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını içermektedir.

Buna göre çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, emekli olmayan eşler ile çalışmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, evli ve emekli olmayan çocuklardan 18 yaşından küçük olanlara, 18 yaşından büyük olanlardan ise lise ve lise dengi ile çıraklık eğitim merkezinde okuyanlara 20 yaşını, yükseköğrenimde okuyanlara da 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık yardımı GSS sigortalısı olan ana-babası üzerinden verilmektedir.

HASTANE İÇİN SGK BİLGİSAYARINA KAYIT ŞART

İster prim ödeyerek, ister başkasının üzerine yazılarak GSS'den yararlanabilmek için SGK ana bilgisayarına kayıt olmak gerekir. Hastaneye gittiğinizde de hastane görevlisi SGK ana bilgisayarına sizi sorar ve provizyon (muayene ön izni) olup olmadığına bakar. 18 yaş altı çocukların SGK bilgisayarına iki tür kaydı yapılıyor.

Birincisi ana-baba üzerine kayıt, diğeri de devlet üzerine kayıttır. Ana-babası prim ödeme mükellefi olup da prim ödemeyen ana-babaları zorlamak için SGK öncelikle çocukları ana-baba üzerine kaydeder. Eğer ana-baba üzerinden sağlık yardımı alamayacağı ortaya çıkarsa da bu kere devlet üzerine kayıt yapılır. Kayıt işlemi (aktivasyon) için de mutlaka SGK'ya gidip gelmek gerekir ki SGK, ana-babayı zorlamak amacıyla iki kere aktivasyona zorlamaktadır.

Mesela SGK son yayınladığı ve memurlara verdiği talimata göre; 18 yaş altı çocukların sağlık hizmet sunucularına başvurularında öncelikle anne-babaları üzerinden provizyon sorgulamasının yapılması isteniyor. Anne-babaları sosyal güvenlik kapsamında olmayan çocukların kaydı devlet üzerine yapılıyor. Bu seçeneklerle provizyon alamayan olduğu takdirde, provizyonla ilgili işlemlerinin yapılmasını teminen Sosyal Güvenlik il-merkez müdürlüklerine yönlendirilmeleri gerekiyor. Sizin Bağ-Kur'a 60 günlükten çok borcunuz olduğu için siz ve eşinize SGK sağlık yardımı vermez. Sizin üzerinizden 18 yaşından küçük de olsa çocuklarınız için de vermez. 18 yaşından küçük çocuklarınızı devlet üzerine aktive ederek, GSS primi ödenmeden bedava sağlık hizmeti aldırabilirsiniz.

Ancak, 18 yaşından büyük olup da liseyi bitirdiği halde üniversiteye kayıt yaptıramayan gençlerin sağlık yardımı alabilmesi için; sigortalı birisiyle evlenmesi, işe girip en az 30 gün prim ödemeleri, isteğe bağlı sigortalı olup en az 30 gün prim ödemeleri veya gelir testi yaptırıp sadece GSS primi yatırmaları gerekmektedir.


Gelir testi ve GSS

Genel Sağlık Sigortası uygulamaları gereğince birlikte ikamet ettiğiniz ailenizin gelir durumuna göre daha doğrusu ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS'li veya yeşil kartlı olacaksınız. Bunun için öncelikle bulunduğunuz daha doğrusu ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilçedeki Kaymakamlık Yeşil Kart Bürosu'na gidip, yeşil kart isteyeceksiniz. Kaymakamlık kimlerle birlikte oturduğunuza bakacak ve gelirlerinizi belirleyip kişi başına bölecek.

Birlikte ikamet ettiğiniz ailenin geliri ve aile bireyi sayısına göre kişi başına düşen aylık gelir tutarı 31.12.2009 gününe kadar geçerli rakamlara göre 243 liradan az ise yeşil kart alırsınız, 243 ile 729 TL arasında ise ayda 30 lira, 729 ile 1.458 lira arasında ise ayda 87,48 TL, 1.458 liradan çoksa ayda 175 lira GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alacaksınız. GSS primi ödeyerek sağlık yardımı alırken, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve SGK ile sözleşmesi olan özel hastanelere gidebilir. Bir kere bu şekilde GSS'li olunca işe girinceye, isteğe bağlı prim ödeyinceye, evleninceye veya emekli oluncaya kadar her ay size çıkarılan GSS primini ödemek zorundasınız, yoksa borç birikmeye devam eder.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 06.03.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM