Küresel ekonomik krizin işsizliğe yansıması ağır oldu. 2009 yılı genelinde işsizlik yüzde 14'e çıktı. Rakam bir önceki yıl yüzde 11 seviyesindeydi. Kriz yılında işsiz sayısı 860 bin kişi artarak 3 milyon 471 bine yükseldi. Gençler arasındaki tablo ise daha vahim. TÜİK verilerine göre her 4 gençten biri iş bulamazken, problem kendini en çok Akdeniz Bölgesi'nde hissettiriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yıla ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı. Küresel krizin en ağır hissedildiği dönemde işsizlik oranı 3 puanlık artışla yüzde 14'e çıktı. İşsiz sayısı bir önceki seneye göre 860 bin kişi artarak, 3,5 milyona yaklaştı. Sıkıntı, yüzde 16,6'yla en çok kentlerde baş gösterdi. Kırsal bölgelerde oran yüzde 8,9'da kaldı. Tablonun gençler arasındaki yansıması da olumsuz sonuçlar ortaya koydu. İşgücü piyasasına çıkan gençlerin dörtte biri iş bulamadı. Sıkıntı en çok Akdeniz Bölgesi'nde (yüzde 17,5), en az Doğu Karadeniz'de (yüzde 6) yaşandı.
TÜİK, 2009 yılı işsizlik ortalamasını açıkladı. Buna göre istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yıla göre 83 bin kişi artarak 21 milyon 277 bine yükseldi. Tarım sektöründe çalışan sayısı 238 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı da 155 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 24,7'si tarım, yüzde 19,4'ü sanayi, yüzde 5,9'u inşaat, yüzde 50'si ise hizmetler sektöründe yer alıyor. Önceki yılla karşılaştırıldığında, tarım sektörünün, istihdam edilenler içindeki payı 1 puan, hizmetler sektörünün payı 0,5 puan yükseldi. Buna karşılık sanayi sektörünün payı 1,6 puan azaldı. İnşaat sektörünün payı ise değişmedi.
İşsizlik en fazla genç nüfusu tehdit etmeyi sürdürüyor. TÜİK rakamları uyarınca gençler arasında işsizlik yüzde 25,3 oldu. 2008 yılında bu grupta işsizlik yüzde 20,5'ti. 2009'da işsizlikle birlikte kayıtdışı istihdam da arttı. Sosyal Güvenlik Kuruluşu'na kayıtlı olmadan çalışanların oranı önceki yıla göre 0,3 puanlık artışla yüzde 43,8'e çıktı. Kayıtdışılık tarım sektöründe azaldı, tarım dışında ise arttı.
İstihdam azalırken işgücüne katılım ise yükseldi. İşgücüne katılma oranı, bir önceki yıla göre 1 puanlık artışla yüzde 47,9 olarak gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artışla yüzde 70,5, kadınlarda ise 1,5 puanlık artışla yüzde 26 oldu.
2009 yılında işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 60,7 ile Doğu Karadeniz. İşgücüne katılma oranının erkeklerde en yüksek olduğu bölge yüzde 74,3 ile Akdeniz, kadınlarda yüzde 48 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu. En yüksek istihdam artışı, 72 bin kişi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Buna karşılık en fazla istihdam azalışının yaşandığı bölge İstanbul oldu. Bu bölgede toplam istihdam 197 bin kişi azaldı. Bölgelerdeki istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 58,7 ile Kuzey Anadolu oldu. Sanayi sektörünün payının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 37,9 ile İstanbul, yüzde 37,3 ile Doğu Marmara şeklinde gerçekleşti. Hizmetler sektörünün payının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 63,8 ile Batı Anadolu oldu.
İşsizliğin en yüksek olduğu bölge yüzde 17,5 ile Akdeniz iken, en düşük olduğu bölge yüzde 6 ile Doğu Karadeniz. 2009 yılında erkeklerin işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 18,4 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane. İşgücüne katılma oranının en düşük olduğu iller ise Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt.
TÜİK'in verilerine göre İstanbul, toplam istihdamın yüzde 17,5'ine sahip. Ankara'nın payı da yüzde 6,3. İşsizliğin en yüksek olduğu iller Adana, Mersin, Şanlıurfa ve Diyarbakır.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 03.03.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.