BASINDAN YAZILAR
İşsiz kalan sigortalı, 10 günden sonra tedavi için para ödeyecek - MuhasebeTR

İşsiz kalan sigortalı, 10 günden sonra tedavi için para ödeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan işsizlere kötü haber. Kurumun aldığı karara göre işini kaybedenler, bundan böyle sağlık hizmetinden yalnızca 10 gün yararlanabilecek.

Hastaneye tedavi için giden ya da eczaneden ilaç almak isteyen çok sayıda vatandaş, sağlıktan yararlanma sürelerinin dolduğu gerekçesiyle kapıdan çevrildi. Sosyal güvenlik reformu ile işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanabilecekleri süre 100 gün olarak düzenlenmişti. Reformun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren de uygulama bu şekilde yapıldı. Ancak SGK yetkilileri, 17 aydır kanunun yanlış uygunlandığını savunarak, işsiz kalanların sağlık hizmetinden faydalanma süresini 10 güne indirdi. Bu durum, kurum içinde 'şimdiye kadar yasayı yanlış yorumlamışız' diyerek açıklandı.

SGK'nın kararı, uygulayıcı il müdürleri ile sosyal güvenlik merkez müdürlerini de zor durumda bıraktı. Uygulamayı vatandaşa izah etmekte güçlük çeken yetkililer, vatandaşın tepkisini göğüslemeye çalışıyor. Tedavi olmak için gittiği hastanenin kapısından dönen vatandaşlar ise tepkili: "Sağlıktan yaralanma hakkımızı yasa 100 gün olarak öngörüyorsa ne hakla 10 güne indirildi? Eğer 10 gündüyse 17 aydır nasıl 100 gün şeklinde uygulandı?" SGK'dan il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine gönderilen yazı ile tedavi süresinin 10 gün olduğu bildirildi. Bilgisayar ve provizyon programları da buna göre düzenlendi. 10 günün ardından hastane ve eczanelere gidenler sağlık hizmeti ile ilaç alamadan dönüyor.

Ancak sosyal güvenlik reformu olarak nitelenen 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son bir yılda en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yararlanabiliyor. 90 günün bitiminde de genel sağlık sigortası kapsamına geçmesi için 10 gün süre tanınıyor. Buna göre işsiz kalanlar toplamda 100 gün daha sağlık hizmeti alabiliyor. Uygulama da reformun yürürlüğünden beri bu şekilde yapıldı. Kafa karışıklığına, işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanacakları süreyi düzenleyen iki maddenin bulunması yol açtı. Reformun 67. maddesinde "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar." ifadesi yer alıyor. Bu maddeye göre 90 gün ödenmiş primi bulunanlar, sağlık hizmetinden 90+10 gün olmak üzere 100 gün sağlık hizmeti alabiliyorlar. Ancak aynı kanunun 61 maddesinde ise, "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün sonra bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır." diyor.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 19.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM