BASINDAN YAZILAR
YMM Hayrullah DOĞAN - Özgürlük Asimetrisi - MuhasebeTR

YMM Hayrullah DOĞAN - Özgürlük Asimetrisi

İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, sağlık kurum ve kuruluşlarının tanzim ettikleri faturaların ödeme süresini düzenleyen Bütçe Uygulama Talimatı'nın ilgili maddelerinde, özel sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılması gereken ödemelerin faturanın kayıtlara alındığı tarihten başlamak üzere (belgelerde eksiklik olmaması koşuluyla) 45 gün içinde yapılmasının öngörüldüğü; bu faturaların, harcamaya ilişkin mevzuat yönünden incelendikten sonra fatura bedelinin ödenmesi sırasında, zaman zaman fatura tutarından daha düşük bir bedelin ödendiği (ödeme yapılırken faturalar iade edilmemektedir), söz konusu eksik ödemelere ilişkin olarak kurumunuzca sağlık kurum ve kuruluşlarına verilen (ödeme yapıldığını gösterir) yazının Vergi Usul Kanunu Kapsamı'nda geçerli bir belge olarak kabul edilip edilemeyeceğinin sorulduğu anlaşılmaktadır.
 
 Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 35. maddesinde, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlar için borçlandıkları vergiyi, değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltebilecekleri hükme bağlanmıştır.
 
 Buna göre, özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen faturalarda hizmet bedellerinde bir değişiklik olması halinde, değişikliğin gerçekleştiği dönem içinde kanunun 35'inci maddesi kapsamında gerekli düzeltme işlemini yapmaları mümkün bulunmaktadır.
 
 Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229'uncu maddesinde fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 231'inci maddesinin 5 numaralı bendinde de, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmemiş olan faturaların hiç düzenlenememiş sayılacağı, 232'nci maddesinde ise birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek, satın aldıkları emtia ve hizmetler için de fatura istemek ve almak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
 
 Yukarıdaki kanun hükümlerinden görüleceği üzere, fatura müşterinin borçlandığı gerçek meblağı gösterir. Mal teslimi veya hizmet ifasının tamamlandığı günden itibaren azami yedi gün içinde fatura düzenlenmesi gerekir. Sağlık hizmetinin sunulduğu anda hizmet tamamlanmıştır. Bu aşamada hizmet iadesi mümkün değildir.
 
 Hizmet iade edilemeyeceğine göre iade adı altında fatura düzenlenemez. Buna göre, sağlık hizmetinden yararlanan kamu kurum ve kuruluşlarının fatura bedelini herhangi bir şekilde düşük ya da reddedilen miktar kadar ödemesi durumunda, ödenmeyen kısmın faturayı düzenleyen tarafından hasılattan çıkarılması, Vergi Usul Kanunu'nun alacaklarda amortisman (şüpheli alacaklar veya değersiz alacaklar) hükümlerine göre mümkün bulunmaktadır.
 
 Söz konusu işlemin tevsiki ile ilgili olarak, kurumunuzca ödemeyi yaptığınıza dair düzenlenen belgenin, Vergi Usul Kanunu'nun 227'nci maddesinde yer alan hüküm uyarınca kayıtların tevsikinde geçerli bir belge olarak kabul edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 30.09.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM