BASINDAN YAZILAR
Alım ve satım bildiriminde bulunmayan mükelleflere 1.000 lira ceza verilecek / Ahmet Yavuz - MuhasebeTR

Alım ve satım bildiriminde bulunmayan mükelleflere 1.000 lira ceza verilecek / Ahmet Yavuz

Gün geçtikçe mükelleflerin vergi dairesine karşı sorumlulukları artıyor. Eskiden sadece beyanname veren, çıkması halinde vergisini ödeyerek görevini yerine getirmiş olan mükellefler artık birçok bildirimi de yapmak zorunda.
Her mükellefin bu görevleri tam olarak yerine getirmesi mümkün olmayınca da iş, meslek mensuplarına kalıyor. Zamanın getirdiği diğer bir yenilik ise süre belirlenirken görülüyor. Eskiden mesai saati ile sınırlı olan süreler artık gece 24.00'e kadar uzuyor. Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli haddi aşan mal ve hizmet alımlarını 'Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)' ile; mal ve hizmet satışlarını ise 'Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)' ile Gelir İdaresi'ne bildirmeleri gerekiyor. Önce yıllık olarak alınan bu bilgiler, geçtiğimiz yıllarda aylık alınmaya başlanmıştı. Maliye, son olarak bu bildirimlerin mahiyet ve verilme süresinde değişikliğe gitti. Ocak 2010 dönemi dâhil bundan sonra Ba-Bs formları yeni düzenlemelere göre verilecek.

5 bin TL'yi aşan alış satışlar bildirilecek

Yeni düzenlemede bildirmelere ilişkin sınırlar 5 bin liraya indirildi. Değişiklik öncesinde bir kişi veya kurumdan Katma Değer Vergisi hariç, 8 bin lira ve üzerindeki mal ve hizmet alımları ile satışlarını bildirme mecburiyeti bulunmakta iken, bildirme haddi aşağıya çekilerek 5 bin lira olarak belirlendi. Bu sınır, her türlü belge için dikkate alınacak. Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne bakılmadan Ba-Bs formlarına dahil edilmeli. Birden fazla şubesi bulunan mükellefler, formları şube ve merkez bilgileri birleştirmek suretiyle verecek. 5 bin liralık sınır belgede KDV hariç görülen bedeldir. Ancak özel matrah şekline tabi mal veya hizmet alış satışlarında Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi'ne tabi işlemlerde ise Özel Tüketim Vergisi dahil tutarlar dikkate alınmalı. Belgelerde Gelir Vergisi tevkifatına da yer verilen hallerde tevkifattan önceki brüt tutarlar dikkate alınmalı.

Yapılan alışların kısmen veya tamamen iade edilmesi halinde, bu iadeler söz konusu kişi ve kuruma yapılan satış olarak kabul edilip 5 bin lira sınırını aşıyorsa form Bs ile bildirilmesi gerekir. Aynı şekilde, satışlardan bir kısmının veya tamamının iade alınması durumunda da bu iadeler söz konusu kişi ve kurumdan yapılan alış olarak kabul edilip form Ba ile bildirilmeli.

Mal ve hizmet alış satışları, yer aldıkları belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak yine aylık olarak bildirime konu edilecek. Mükellefler bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenleyip, takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24.00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermeli. Bilanço esasına göre defter tutan ve beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs formlarını da elektronik ortamda vermek mecburiyetinde. Formları elektronik ortamda vermek zorunda olan mükelleflerin kağıt ortamında (elden veya posta ile) verdikleri bildirim formları hiçbir şekilde kabul edilmeyecek.

Yeni düzenlemenin getirdiği diğer bir yenilik, 5 bin lira sınırı altında kalan alış ve satış bedellerinin bildirime konu edilmemesi. Daha önce belirlenen haddin altında kalan alış satışlar, ayrı bir bölümde 'Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı' başlığı altında forma dahil ediliyordu. Bildirim verme mükellefiyeti bulunan, ancak tüm alış ve satışları belirtilen haddin altında kalan mükellefler, boş beyanname verir gibi, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermeli.

Bildirim formlarını belirlenen sürede vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 1.000 lira cezai işlem uygulanacak. Cezada Ba ve Bs formlar tek bir form olarak değerlendirilecek ve tek özel usulsüzlük cezası kesilecek. Mükellefler, elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik bulunduğunu tespit etmeleri halinde yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilir. Ba ve Bs formlarından herhangi birinde hata yapıldığının tespiti halinde, sadece hata yapılan formun düzeltilmesi yeterli. Düzeltme işlemlerinde, hatalı bildirim formları tamamen iptal edilmekte ve düzeltmeleri içerecek şekilde düzenlenerek verilen form geçerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla düzeltme amacıyla düzenlenen bildirim formlarının, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alış satış bilgilerini içerecek şekilde doldurulması gerekiyor. Bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde ceza uygulanmaz. Yani ocak ayının Ba-Bs formlarını şubatın 20'sinde veren ve verdiği formu düzeltmek isteyen kişiler bu işlemi (28 Şubat Pazar gününe denk geldiğinden) 1 Mart gece 24.00'e kadar cezasız olarak yapabilirler. Bu süre geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde ise düzeltilen her bir form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355'inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılır.

10 GÜN İÇİNDE DÜZELTENE CEZA YOK

Mükerrer 355. madde uyarınca düzeltme amacıyla verilen formların, belirlenen sürenin sonundan itibaren 10 gün içerisinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez. Düzeltme amaçlı formun bu süreyi takip eden 15 gün içerisinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 2'de 1 oranında (500 lira) uygulanır. Bu süre geçtikten sonra düzeltme amacıyla verilecek olan formlar için ise 1.000 lira özel usulsüzlük cezası kesilir.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 08.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM