1-İthalatı kısmak için lüks tüketim mallarının listesini çıkaran Maliye, bazı ithal ürünlerin ÖTV'sini artıracak 2-İhracatçılarla dün zirve yapan Maliye ihracatçının önündeki engelleri kaldırmak için harekete geçecek.
Cari açığın yıllık bazda 30 milyar doları aşması Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'cari açığa önlem almalıyız' açıklamasının ardından bu doğrultuda bakanlık bünyesinde başlatılan çalışma ile özellikle tüketim maddeleri ithalatı gözalıtna alındı. Bakanlık, son aylarda ithalatı en fazla artan tüketim maddelerinin listeleri çıkarılıyor. Maliye'ye yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre bakanlık bu ithal ürünlerin geneli ilgilendirmeyen ürünler olması öncelikli olarak gözönüne alınıyor. Edinilen bilgilere göre bakanlık bu ürünlerin ithalatını frenlemek için öezil tüketim vergisi artışı planlıyor. Çünkü Gümrük Birliği gereği Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan ithalatta gümrük vergisi uygulanamıyor. Diğer ülkelerden yapılan ithalatta ise vergi AB vergi oranlarını aşamıyor. Maliye bu ürünlerde KDV artışına da gidemiyor. Çünkü KDV oranı en yüksek yüzde 18 olmak zorunda ve bir çok lüks tüketim ürününde KDV oranı zaten en yüksek düzeyde.
DÖVİZLİ KREDİYE FREN!
Bu nedenle Maliye elindeki tek silah olan Özel Tüketim
Vergisi'ni (ÖTV) kullanacak. Geçen yıl da yine Bakanlar Kurulu, bazı lüks tüketim mallarına uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarını 13.3 puan arttırmıştı. Buna göre, parfümeri, kozmetik ürünleri, kitapgazete (müstehcen yayınlar), mutfak eşyası, telsiz telefonlar, inci, elmas gibi kıymetli taşlar, altın veya gümüş kaplamalı çatal kaşık takımları, havyar, manikür, pedikür ve perma malzemesi gibi pek çok ürünün ÖTV'si artırılmıştı. Şimdi ise bakanlık geri kalan ürünlerde ÖTV'yi artırmanın yanı sıra bir önceki yıl ÖTV artışı yapılan bu ürünlerde de ikinci bir artışa gitmeyi hedefliyor. Cari açığa önlem olarak gündeme gelen bir başka önlem bankaların ve şirketlerin yurtdışından getirdikleri kredilere vergi konulması. Bu amaçla da özellikle bankaların konut kredilerini finanse etmek aldıkları döviz cinsi fonların yurtiçine getirilmeleri sırasında vergiye tabi tutulmaları gündeme getirilmek isteniyor. Böylece yurda giren döviz miktarının kısıtlanması ve YTL'nin daha fazla değer kazanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
RAHİM AK
(Kaynak: Sabah Gazetesi | 30.09.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.