Cenaze ödeneği;
a) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
b) Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken,
c) Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilir. Kendisi için en az 360 gün prim bildirilmiş iken ölen sigortalıya verilecek cenaze ödeneğinde ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmayacaktır.
Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Cenaze ödeneği için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile Kuruma başvurulması şarttır. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne kaydedilmemişse, dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belgenin Kuruma verilmesi gerekmektedir.
Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ödeneceği öngörülmüştür.
Cenaze ödeneği miktarının 2010 yılından başlamak üzere her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllık TÜFE değişim oranı kadar artırılması ve bu suretle bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edilmesi esası getirilmiştir.
Buna göre SGK tarafından verilmesi gereken cenaze ödeneği 25/12/2008 tarih ve 2009/407 sayılı SGK yönetim kurulu kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4/a (SSK) 4/b (Bağ-Kur) bentleri kapsamında olanlar ile 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa göreve başlayan 4/c bendi (memur) kapsamında olanlar için cenaze ödeneği miktarı 308 TL olarak belirlenmiştir.
Cenaze ödeneği alabilmek için istenen belgeler :
n Hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe,
n Ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belge defin ruhsatı, ölüm tutanağı... vs.,
Bu belgelerle birlikte bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Destek primi maaştan kesiliyor
Okurumuz Osman Gürkan Ayaz diyor ki; Emekli Sandığı emeklisiyim. Bir iş yeri açarsam destek primi kesintisine tabi olacak mıyım?
Aslında okurumuzun sorusu emekli olduktan sonra esnaflık yapan, serbest meslek kapsamında işyeri açan veya 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olmayı gerektiren şirket ortaklığı bulunan emeklilerin tümünü ilgilendiriyor. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur, Banka Sandıkları veya reform sonrasında SGK’dan emekli olduktan sonra 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlayanların sosyal güvenlik destek primleri, 01.10.2008’den beri SGK’dan almakta oldukları emekli maaşlarından kesilmektedir. Emekli maaşlarından kesilecek sosyal güvenlik destek primi tutarı, 2010 yılı için yüzde 14 olup 2011 yılı ve izleyen yıllarda da yüzde 15 oranında uygulanacaktır.
Bağ-Kur’luların sosyal güvenlik destek priminin üst sınırı 4(b) sigortalılarına 2010/Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek tutardır. Buna göre, 2010/Ocak ayında 4(b) (Bağ-Kur sigortalısına ödenen en yüksek yaşlılık aylığı 2.076,85 TL olup, 2010 yılında aylıklardan kesilecek SGDP miktarı 290,76 TL’den fazla olmayacaktır.
Kanunun yürürlük tarihinden sonra yaşlılık ve malullük aylıklarından süresinde kesilmeyen sosyal güvenlik destek primi borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacaktır.
Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler prim gün sayısına ilave edilmediği gibi, emekli maaşında artış sağlamamakta veya toptan ödeme yapılmamaktadır. Aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilen sigortalılardan ayrıca kısa vadeli sigorta kolları primi alınmayacaktır.
(Kaynak: Star Gazetesi | 30.01.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.