Bu yılın sonu sıfırla (0) bittiği için ücretli çalışan ve kamuoyunda öne çıkan kişiler için ayrı bir özelliği var. Bu kapsamda 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na göre şubat ayı sonuna kadar mal bildiriminde bulunmak gerekiyor.
Memurların bu bildirimi atanmadan önce vermeleri şart. Mal bildirimi vermek mecburiyetinde olan diğer kişiler göreve başlamalarından ve o işten ayrılmalarından itibaren bir ay içerisinde, seçimle bir göreve gelenlerin ise seçimin kesinleşmesi tarihini izleyen iki ay içinde bildirim vermeleri gerekiyor. Ayrıca görevlerine devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç şubat sonunda bildirimlerini yenilemeli. Mal beyanında bulunacakların eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik meydana gelebilir. Bu durumda sonu (0) ve (5) ile biten yıllar beklenmeden, bir ay içinde yeni edinilen mal, hak, gelir, alacak, ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi verilmeli. Mal varlığında önemli değişiklikten kasıt alınan net aylık tutarının beş katından fazla değer ve tutardaki artıştır. Bu bildirimlerin yapılmaması aynı zamanda disiplin suçunu oluşturur. Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınarak beyan edilir. Görüldüğü gibi gayrimenkuller değeri ne olursa olsun elde edildikten itibaren 1 ay içerisinde beyan edilmeli, diğer mal, alacak, borç, gelir ve haklar ise toplu olarak dikkate alınmalı ve 5 maaştan yüksek ise bir ay içerisinde beyan edilmeli.
EŞLERİN MAL BİLDİRİMİ NASIL OLUR?
Her ikisi de mal bildirme kapsamında bulunan eşlerin her biri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmak zorunda. Eşlerin ikisi de beyan vermekle mükellef ise eşlerden her biri eşiyle velayetleri altındaki çocuklarının da mallarını bildirmeli. Bu durumda istisnai durumlar dışında eşlerin beyanları aynı olmak durumunda. Eşinin, mal bildiriminde bulunduğu gerekçesiyle mal bildirimlerini boş veya eksik verenler bir ay içinde mal bildiriminde bulunmaya davet edilir. Bu arada verilecek mal bildiriminde daha önce beyan edilen malların da dikkate alınması ve o mallar hâlâ kişide mevcutsa beyanda bunlara da yer verilmesi gerekir. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha önceki bildirimlerle karşılaştırılır. Yapılan karşılaştırmalar sonunda kanuna veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilmeyen mallar veya ilgilinin sosyal hayatı bakımından gelirleriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, haksız mal edinme sayılır. Kanun haksız mal edinen, kaçıran veya gizleyene üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesini ve haksız edinilen malın zor alıma konu edilmesini hüküm altına alıyor. Yalnız iki mal bildiriminin karşılaştırılmasında beyan edilen malların değerindeki artışların veya varlığın şekil değiştirmesinin dikkate alınması gerekiyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 25.01.2010)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.