BASINDAN YAZILAR
Aracın MTV'si nasıl düşük ödenir? / Ahmet Yavuz - MuhasebeTR

Aracın MTV'si nasıl düşük ödenir? / Ahmet Yavuz

Aracı bulunan herkes bu ay Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeyecek. Daha önce de defalarca dile getirdiğim, araç sahiplerinin vergi kaynağı olarak görülmesi meselesini tekrar gündeme getirmek istiyorum. Artık lüks eşyadan çıkmış neredeyse temel ihtiyaç olarak sayılır olmuş araçlardan birçok vergi alınıyor.
Araçların alımı esnasında ödenen ÖTV, KDV, harç ve damga vergileri, kullanım esnasında her yıl tahsil edilen MTV, kullanılan akaryakıt için ödenen ÖTV ve KDV gibi vergiler araç sahipleri üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor. Üstelik binek otomobilleri için ödenen bu vergilerin birkaç istisna dışında diğer vergi matrahlarından düşülmesi veya indirim konusu yapılması da kanunen mümkün değil. Araçlar üzerindeki çoğu dolaylı vergi niteliğindeki bu ağır yük, vergi mevzuatımızın ciddi manada gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlamamıza sebep oluyor.

Bakanlar Kurulu bu sene Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin geçen yıla oranla yüzde 3,3 artırılmasına karar verdi. Artırılmış yeni MTV'nin ilk taksidinin bu ay sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Ancak özellikle yüksek silindirli araçların daha düşük vergi ödeme imkanları bulunuyor. Bu avantajdan faydalanmak için hangi şartların bulunması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Bakanlar Kurulu kararı ile 2004 yılı başında getirilen uygulamaya göre; ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı, bu aracın kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, bu taşıta ait vergi tutarı, aynı yaş grubundaki bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanıyor. Bu uygulamadan MTV Kanunu'nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar faydalanabiliyor. Bu imkandan faydalanmak, araç sahiplerinin vergi dairesine müracaat etmesi şartına bağlı, fakat taşıtların kasko sigortası poliçesine sahip olmaları şart değil. Yani araç kaskolu değilse de bu düşük MTV ödeme imkanından faydalanılabilir. Öte yandan bu hesaplamalarda araçların kasko sigortası poliçesinde belirtilen sigorta değerleri değil; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ocak ayında yayınlanan Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nde yer alan değerler esas alınmalı. Bu yüzden mesela herhangi bir sebeple hasarlı duruma gelmiş olan taşıtların hasar durumları, MTV tutarı için esas alınacak olan kasko sigortası değerinin belirlenmesinde dikkate alınamıyor.

Sizin de otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtınız vs. varsa yandaki tablodan Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ne kadar ödeyeceğinize bakın. Ödeyeceğiniz yıllık toplam vergi, aracınızın kasko değerinin yüzde 5'inden fazla ise aynı yaş grubunun bir alt kademesinde yer alan taşıtlara isabet eden vergiyi ödeyebilirsiniz. Aracın yaşını tespit ederken model yılını 1 yaş kabul etmek ve içerisinde bulunduğumuz yılı da hesaplamalara dahil etmek gerekiyor. Mesela 2008 model bir araç 3 yaşında kabul ediliyor.

Bundan faydalanmak isteyen mükelleflerin vergi dairesinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden temin edebilecekleri formu yetkili sigorta acentesine düzenlettirmeleri ve bu formun ilâve edileceği dilekçe ile MTV yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat etmeleri gerekiyor.

814 TL YERİNE, 526 LİRA ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Örnek: Motor silindir hacmi 1900 cm³ olan 2000 model 11 yaşındaki bir taşıtın kasko sigortasına esas olan değerinin 14.000 TL olduğunu kabul edelim. Bu durumda 2010 yılında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı aşağıdaki gibi olacaktır.

Taşıtın kasko sigortasına esas değeri ... 14.000 TL

Taşıtın kasko sigortasına esas değerinin % 5'i (12.000 X % 5=)... 700 TL

Tarifeye göre ödenmesi gereken MTV... 814 TL

Bir alt kademeye göre ödenmesi gereken MTV tutarı .... 526 TL

İlk taksitte ödenecek MTV (526/2=)...... 263 TL

Örnekte belirtilen taşıtın Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı kasko sigortası değerinin % 5'ini aştığından, ödenecek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı, taşıtın yer aldığı (I) sayılı tarifedeki motor silindir hacmi 1801-2000 cm³ arası ve 7-11 yaş grubunun yer aldığı kademedeki 814 TL yerine; bunun bir alt kademesi olan 1601-1800 cm³ arası ve 7-11 yaş grubu için ödenmesi gereken 526 TL olacak. İlk taksit de 263 TL olarak ödenecek.

Şunu da hatırlatayım ki, internetten yatırılan MTV'lerin yazıcıdan alınan çıktısı vergi dairesince makbuz olarak kabul edilmiyor. Bu yüzden Motorlu Ta­şıtlar Vergisi'ni internet üze­rinden ödeyenlerin en yakın banka şubesinden vergi tahsil alındısı almaları gerekiyor. Ayrıca bankalardan yapılan ödemelerde bir sorun yaşamamak için plaka, vergi sicil numarası (ruhsat sahibinin vergi sicil numarası kullanılmalıdır), vergi dairesi, ad, soyad/unvan vb. tahsilat bilgilerinin tam ve doğru ola­rak girilmesi gerekiyor. Bu tür ödemelerin vergi dairesi hesaplarına aktarılmaması ihtimaline binaen vergi tah­sil alındılarının muhafaza edilmesinde fayda var.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 11.01.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM