21 Haziran 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile sigorta ve reasürans şirketlerini ilgilendiren önemli değişiklikler yapılmıştır. Sigorta mevzuatının Avrupa Birliği'ne uyumu çabalarına paralel olarak vergi mevzuatında da sektör tarafından uzun zamandır beklenen değişikler Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yerini bulmuştur. Yapılan bu düzenlemelerle sigorta şirketlerinin sigorta mevzuatına göre ayırdıkları teknik karşılıkların vergi mevzuatınca da gider olarak kabul edilen kısmı genişletilmiş, mevcut duruma rapor edilmemiş hasar karşılıkları ve deprem hasar karşılıkları ilave edilmiştir. Ayrıca sigorta şirketlerince matematik karşılıkların yatırıma yönlendirilmesinden elde edilen kazançlar üzerinden yapılan tevkifatların da Kurumlar Vergisi'nden indirimi konusuna açıklık getirilmiştir.
Bilindiği üzere, 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu’nun 25. maddesine göre sigorta şirketleri tarafından hasar dosyası açılmış ancak henüz ödemesi yapılmamış olan hasarlar için muallak hasar karşılığı hesaplanmakta ve teknik gider olarak muhasebeleştirilmektedir. Öte yandan Hazine Müsteşarlığı'nın 10.12.2005 tarih, 75762 sayılı genelgesi ile 2004 yılı sonu hesaplamalarından başlamak üzere, muallak hasar karşılığı tutarına "Rapor Edilmemiş Hasarlar Karşılığı" adı altında bir tutarın daha ilave edilmesi gerektiği belirtilmiştir. "Rapor Edilmemiş Hasarlar Karşılığı", kısaca önceki yılda hasar ya da vefat gerçekleşmiş olmasına rağmen çeşitli nedenlerle bildiriminin ertesi yıllara sarkması nedeniyle dosyası takip eden yılda açılmış olan hasar tutarının üretilen prim tutarına oranının geçmiş yıllara göre ağırlıklı ortalaması ile hesaplanan karşılık gideridir.
Söz konusu genelge ile muallak hasar karşılıklarına dahil edilen bu kısım, 2004 yılı sonundan bu yana sigorta şirketlerince hesaplanmaya başlanmıştır. Ancak bu karşılık 5422 sayılı KVK’nın 14/4 maddesinde yapılan tanımlamaya dahil olmadığından sigorta şirketlerince yapılan Kurumlar Vergisi hesaplamalarında ilave kalem olarak dikkate alınmıştır.
Bununla birlikte Maliye Bakanlığı’nın Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’ne hitaben yazmış olduğu 15.02.2005 tarih ve 7250 sayılı özelgede, vuku bulmuş fakat ihbarı yapılmamış hasarlar (IBNR) için ayrılan karşılıkların, dönemsellik ilkesi gereği vergilendirme dönemine ilişkin kazancın beyan edileceği tarihe kadar şirkete bildirilen hasarlar için ayrılan kısmının gider kaydedilmesine imkân verilmiştir. Buna göre sigorta şirketleri de söz konusu karşılıkların Kurumlar Vergisi beyannamesi verilen tarihe kadar gerçekleşen kısmını Kurumlar Vergisi hesabından indirim konusu yapmışlardır.
Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 8. maddesinde yapılan düzenleme ile Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen istatistiki yöntemler esas alınarak hesaplanan rapor edilmemiş hasar karşılıklarının herhangi bir ihbar süresi sınırlaması söz konusu olmaksızın gider yazılması ilkesi kabul edilmiştir. İlgili madde uyarınca, muallak hasar ve tazminat karşılıkları; tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş hasar ve tazminat bedelleri veya bu hesap yapılmamışsa hasar ve tazminatın ve bunlarla ilgili tüm masrafların tahmini değerleri ile gerçekleşmiş, ancak rapor edilmemiş hasar ve tazminat bedelleri ve bunlara ilişkin masraflardan, reasürör payı düşüldükten sonra kalan tutar ile saklama payına isabet eden muallak hasar karşılığı yeterlilik farklarından oluşacaktır.
Sonuç olarak bu düzenleme, gerçekleşmiş ancak sigorta şirketine henüz rapor edilmemiş olan hasar ve tazminat bedellerinden, bunlara ilişkin masraflardan, reasürör payı düşüldükten sonra kalan tutarlarının, muallak hasar karşılığı kapsamında indirimini sağlamaktadır
(Kaynak: Referans Gazetesi | 26.09.2006)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.