Bütçe açığını azaltmak için akaryakıt ürünleri ve sigaradaki maktu vergileri artırıp harcamalarda tasarrufa giden hükümet, gerektiğinde yeni tedbirler alacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şartlara göre yeni vergi ya da vergi oranlarında artışın söz konusu olabileceğini bildirdi. Bu yıl için ödeneklerde kesintinin söz konusu olmadığını kaydetti.
Bütçe açığında 2009 yılı hedefi 12 milyar lira olduğu halde rakam küresel krizin etkisiyle 60 milyar liraya tırmandı. Vergi gelirlerindeki hızlı düşüşün yanı sıra giderlerde yaşanan artış, makasın açılmasına yol açarken hükümet, bütçe açığını azaltmak için başta akaryakıt ürünleri ve sigara olmak üzere vergi artışlarına gitti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şartlara göre yeni vergi ya da vergi oranlarında artışın söz konusu olabileceğini açıkladı. TBMM Genel Kurulu'nda 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında milletvekillerinin soruları üzerine söz alan Şimşek, bu yıl için ödeneklerde kesintinin söz konusu olmadığını söyledi. Bazı maktu vergilerde güncelleme öngördüklerini belirten Şimşek, "Yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususu şartlara göre olabilir. Makro ekonomik şartlar gerektirdiği zaman gereken tedbirleri almak durumundayız. Ama bu, bütçenin arka planında varsayılmış bir husus değildir." diye konuştu.
Bakan Şimşek, Tekel işçilerinin kazanılmış haklarının korunarak, başka kamu kuruluşlarına aktarılmasının şu anda gündemde olmadığını da bildirdi. Ankara'da 8 gündür eylemlerini sürdüren Tekel işçilerinin durumuna ilişkin soruları da cevaplandıran Şimşek, "Bunlar sınava tabi tutulmadan, öncelikli olarak kamu kuruluşlarına alınabiliyor. 1992'den itibaren tüm özelleştirmeler sebebiyle açığa alınmış, kıdem tazminatı ödenmiş tüm işçilere kapı açtık, kamu kurumlarına zaten alıyoruz. Ama alım şartları, önceki haklarını koruyarak değil." şeklinde konuştu. Tekel'e bağlı 43 tütün işletmesini kapatan hükümet, buralarda çalışan 12 bin işçiye 4C statüsüne geçmeyi öneriyor. Özelleştirme sonucu işsiz kalanlar en fazla on ay süreyle ve ayda 650 liraya çalıştırılıyor. Her on ay bittiğinde, yeniden on ay süreyle bir kamu kurumunda çalışıyorlar. Tütün işletmelerinde 1.600 ile 1.800 lira arasında aylık alan işçiler ise bunu kabul etmiyor.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 23.12.2009)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.